Akredytacja Erasmusa VET 2021-2027
RSS
Spotkanie z pracodawcami
Koniec roku szkolnego to idealna okazja do podsumowania współpracy na drodze szkoła-pracodawca, a jednocześnie - do zaplanowania przyszłych działań. W spotkaniu wzięli udział nauczyciele zawodu technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej oraz przedstawiciele firm Tweetop, Qborg, Kan, Rems, Geberit oraz Politechniki Morskiej w Szczecinie. Z jednej strony mogliśmy pochwalić się osiągnięciami uczniów, ich sukcesami w konkursach zawodowych, wysokimi wynikami z egzaminów zawodowych, aktywnościami w programie Erasmus+ VET czy otrzymaniem Odznaki Szkoły eTwinning. Z drugiej strony podziękowaliśmy za nieoceniony wkład firm i jednostek branżowych w organizację specjalistycznych szkoleń, doposażenia sali warsztatów OZE jak i ufundowania nagród do szkolnych konkursów Mistrz OZE i Najlepszy w zawodzie. Bez ścisłej, wielopłaszczyznowej i długotrwałej współpracy pracodawca+szkoła nie uda się przygotować dobrze wykwalifikowanego pracownika, gotowego wejść na rynek pracy. Takie spotkanie okazało się niebywałą okazją do wymiany doświadczeń, przedstawienia przykładów dobrych praktyk i zaplanowania przyszłych działań.
O kształceniu zawodowym można rozprawiać długo, a my mieliśmy tą przyjemność, że mogliśmy to zrobić przy pysznych przekąskach przygotowanych przez naszego Mistrza Kuchni - Pana Grzegorza Wociala. Poczęstunek z zakresu kuchni hiszpańskiej i włoskiej dał też pretekst do porozmawiania o zagranicznych praktykach zawodowych, które są realizowane od trzech lat, przez naszych uczniów w ramach programu Erasmus+ VET - Akredytacja Erasmusa 2021-2027.
»
Dzień Sycylijski
Wczorajszy Dzień Sycylijski był pełen emocji!
Uczniowie, którzy w ramach projektu Erasmus+ 2024-1-PL01-KA121-VET-000230270 (Akredytacja 2021-2027 w sektorze Kształcenie i szkolenia zawodowe) wyjechali do Milazzo na Sycylii, przy wsparciu Pań Magdaleny Grzywacz i Moniki Wawrzyniak, zaprezentowali efekty swojej pracy podczas bardzo ciekawych i poruszających prezentacji. Było zabawnie, a momentami naprawdę wzruszająco.
Nie zabrakło podziękowań dla Pani Agnieszki Raduckiej – koordynatorki projektu – która włożyła ogrom pracy i serca w to, by zarówno realizacja projektu, jak i sam wyjazd na Sycylię odbyły się na najwyższym poziomie.
Ten dzień był także wspaniałą okazją do spróbowania sycylijskich przysmaków. Uczniowie z kierunku kucharz, pod czujnym okiem naszego szefa kuchni – pana Grzegorza Wociala – przygotowali pyszne i tradycyjne przekąski, takie jak: pizza, arancini, cannoli, a nawet brioszki z lodami.
Mamy nadzieję, że ta niezapomniana przygoda, choć już dobiega końca, na zawsze pozostanie w sercach naszych uczniów.
Widzowie, czyli uczniowie wszystkich klas w naszej szkole oraz grono pedagogiczne i pracownicy administracyjni mogli zapoznać się z przebiegiem praktyk, refleksjami i doświadczeniami uczestników mobilności. W tym dniu nie tylko rządziła kuchnia włoska, ale w każdą przerwę towarzyszyła nam włoska muzyka a na gazetce szkolnej pojawiły się materiały upowszechniające w postaci zdjęć i opisów, przygotowanych przez praktykantów z każdej grupy zawodowej.
»
Odznaka Szkoły eTwinning
Miło nam podzielić się z Państwem certyfikatem i dyplomem uzyskanym w ramach konkursu "Odznaka Szkoły eTwinning 2025-2026".
Szkoła jest zarejestrowana w programie eTwinning od 8 lat. W szkole pracuje przynajmniej troje nauczycieli, którzy w czasie preselekcji realizowali projekty, doskonalenie zawodowe lub inne działania w ramach programu eTwinning. Szkoła była zaangażowana w pięć europejskich projektów eTwinning, w tym były projekty, które uzyskały Krajową Odznakę Jakości i Europejską Odznakę Jakości.
W procedurze zgłoszeniowej nacisk został położony na zasady Misji Szkół eTwinning:
Szkoły eTwinning angażują się we wpółdzielone przywództwo,
Szkoły eTwinning są silnie zaangażowanie we współpracę, dzielenie się doświadczeniami i pracę zespołową,
Uczniowie Szkół eTwinning działają na rzecz zmian,
Szkoły eTwinning Schools są wzorem dla innych szkół,
Szkoły eTwinning są instytucjami edukacyjnymi sprzyjającymi włączaniu społecznemu i innowacjom.
»
Jak przebiegały praktyki zawodowe?
Uczestnicy mobilności przygotowali videoprezentacje z przebiegu swoich praktyk zawodowych na Sycylii. Poniżej publikujemy filmiki z podziałem na zawody i firmy, w których realizowane były praktyczne zajęcia zawodowe.
#Upowszechnianie #Rezultaty
»
Progetto Erasmus Italiano - upowszechnianie
Uczestnicy mobilności podczas realizacji praktyk zawodowych sporządzali słowniczek pojęć branżowych w 4 kategoriach:
- technologia chemiczna
- turystyka wiejska
- energetyka odnawialna
- chłodnictwo i klimatyzacja
Zadanie wymagało systematyczności zapisywania i stosowania technologii cyfrowych (notatnika w telefonie, Padletu do wspólnego uzupełniania, translatorów i słowników online). Już wkrótce pojawią się aktywnosci wynikające z tej aktywności.
»
Progetto Erasmus Italiano 27
Uczestnicy mobilności przygotowali filmik, w którym dzielą się wrażeniami, doświadczeniami i spostrzeżeniami, które są wynikiem realizacji 4-tygodniowych praktyk zawodowych na Sycylii. Film został opublikowany na kanale szkolnym YouTube w dwóch częściach. Linki do tych filmików wklejamy poniżej.
»
Progetto Erasmus Italiano 26
Wróciliśmy cali i zdrowi.
Dziękujemy za tak serdeczne powitanie. Dziękujemy również za każdą przysłaną wiadomość z życzeniami szczęśliwego pobytu i powrotu. Za każde dobre słowo, że tęsknicie, czekacie na nas i trzymacie kciuki, by wszystko poszło dobrze. Dziękujemy za liczne telefony z zapytaniem co u nas i jak się czujemy. Wszystko to dało nam wiele radości i pokrzepienia. Dziękujemy również za każdego "lajka" pod naszymi postami na Facebooka i za każdy przeczytany artykuł na stronie internetowej szkoły. Jeszcze nie kończymy fotorelacji, w których dzielimy się naszym życiem na Sycylii. Jeszcze trochę chcemy Wam poopowiadać...
»
Progetto Erasmus Italiano 25
Czas leci i to tak szybko jak sobie nawet nie zdajemy sprawy. Nadal pamiętamy jak miesiąc temu pierwszy raz ujrzeliśmy Sycylię.
A jutro o tej porze już najpewniej będziemy w Szczecinie.
Dzisiaj był nasz ostatni dzień pracy. Pożegnaliśmy się wszyscy z tymi wspaniałymi ludźmi, którzy chcieli nas tu gościć, uczyć i opiekować się nami.
Po obiedzie udaliśmy się jeszcze do parku Jalari.
Jest to park etnograficzny zbudowany w zgodzie z naturą na szczycie wzgórza.
Na obiekcie podziwialiśmy budynki stylizowane na starodawne, zbudowane z lśniącego kamienia.
Ciekawostką jest to że jeden z twórców tego parku był artystą i na terenie parku umieścił 4000 ręcznie rzeźbionych głazów w kształtach twarzy.
W tym też parku na koniec zostaliśmy obdarowani certyfikatami z ukończonej mobilności Erasmus+ VET 2024-1-PL01-KA121-VET-000230270.
Serdecznie dziękujemy panu Kamilowi Jastrzębskiemu i Pani Aleksandrze Małysz z firmy #EProjectConsult za wspaniałą i sprawną koordynację działań projektowych tutaj we Włoszech. Współpraca z Państwem była ogromną przyjemnością.
»
Progetto Erasmus Italiano 24
Ciao!
Sycylia znajduje się w strefie podzwrotnikowej, która charakteryzuje się suchym i gorącym latem i łagodną, wilgotną zimą z częstymi opadami. W ciągu zimy nie zobaczymy śniegu, ponieważ temperatura nigdy nie spada poniżej zera. Taki klimat powoduje, że na Sycylii często możemy spotkać palmy i kaktusy, a żeby je zobaczyć nie musimy nawet wyjeżdżać z miasta! Poza miastem możemy zobaczyć liczne sady cytrusów i oliwek. Imponujące wrażenie robią też gigantyczne opuncje.
»
Progetto Erasmus Italiano 23
È domenica scorsa...
To już ostatnia nasza niedziela na Sycylii.
Zanim jednak wrócimy do domu, koniecznie musimy pokazać wam kolejne piękne miejsce w Milazzo.
"Jedną z rzeczy, które warto zobaczyć w Milazzo, jest jęzor lądu skierowany w stronę Morza Tyrreńskiego, Capo Milazzo. Jest to zakątek, a raczej czubek raju, miejsce, które na szczęście zostało oszczędzone przed dzikim betonemo. Od 2019 r. stał się nawet chronionym rezerwatem morskim".
Udaliśmy się tam piechotą, co znaczy, że średnia liczba wykonanych kroków na osobę wyniosła dziś około 25 000.
Nagrodą za ten kilkukilometrowy spacer w pełnym była orzeźwiająca kąpiel w naturalnym basenie występującym w tym przecudnym miejscu.
»