Akredytacja Erasmusa SE 2021-2027
Job-shadowing na Sycylii 2
Kolejne dni job-shadowingu to wizyty w dwóch firmach, jedna związana z branżą gastronomiczną i ochroną środowiska a druga z branżą turystyczną.
CanditFrucht to zakład przetwórstwa cytrusów (cytryny, pomarańcze, mandarynki, granaty i in.), który cechuje się polityką Zero Waste. Obserwowaliśmy procesy i aparaty w całym ciągu technologicznym, gdzie od surowca powstawał gotowy produkt. Zakład wykorzystuje energię solarną na pokrycie 40% zapotrzebowania na prąd oraz stosuje zasady zrównoważonego zarządzania energią. Głównymi produktami są soki, owoce kandyzowane i olejki eteryczne. Pozostałości organiczne po obróbce mechanicznej poddaje się fermentacji w celu wytworzenia biogazu wykorzystywanego energetycznie. W drugiej lokalizacji firmy prześledziliśmy linię do pakowania i przechowywania produktów oraz laboratorium, które sprawdza jakość wyrobów. Dokonywaliśmy oceny organoleptycznej produktów i wypytywaliśmy o możliwość realizacji praktycznej nauki zawodu w zakładzie.
Kolejne miejsce, do którego można wracać wielokrotnie to park etnograficzny Parco Museo Jalari, został on założony przez dwóch braci Pietrinich, którzy wykupili jedno ze wzgórz, aby przekształcić je w miejsce cenne kulturowo, historycznie i artystycznie. Zostało ono obsadzone licznymi drzewami oraz pachnącymi ziołami. Wzdłuż ścieżki edukacyjnej rozmieszczono budynki, a każdy z nich przeznaczono pod różną tematykę: produkcja oliwy, wytwarzanie soków, przerabianie winogrona i wytwarzanie wina, mielenie ziarna na mąkę, pieczenie chleba, wytwarzanie regionalnych produktów. Jest to miejsce, w którym można spotkać się ze sztuką (liczne rzeźby) a także skansen dawnych pracowni rzemieślniczych. Na terenie parku znajduje się także dom, w którym można organizować wesela i inne imprezy okolicznościowe, zachowując urok i klimat starej Sycylii.