Aktualności
RSSAndżelika potrzebuje naszej pomocy
Kochani prosimy o Wasze wsparcie. Uczennica naszej szkoły, Andżelika Banaś z klasy 3S/Ch wymaga pilnej i kosztownej rehabilitacji. Zawsze pogodna, uśmiechnięta i koleżeńska została potrącona przez samochód, przeszła udar i jest całkowicie sparaliżowana. W imieniu koleżanek i kolegów oraz dyrekcji i grona pedagogicznego prosimy o hojność. Rodzina zbiera pieniążki za pomocą zrzutka.pl Z góry bardzo dziękujemy za Państwa dobre i szczodre serce.
»Zakończenie roku szkolnego
Apel z okazji zakończenia roku szkolnego 2021/2022 przygotowała Pani Agnieszka Burdzań. Przewodniczący samorządu uczniowskiego, Michał Jarmołowicz poprowadził całość wydarzenia. Po życzeniach Pana Dyrektora, Bogusława Nowaka, przyszedł czas na gratulacje i wręczenie nagród dla osób wyróżniających się bardzo dobrymi wynikami w nauce i wzorowym zachowaniem. Wszystkim uczniom życzymy udanych i bezpiecznych wakacji.
»Gdzie szukać informacji o naszym internacie?
Prowadzona jest strona na Facebooku, na której znajdują się wszystkie niezbędne informacje.
Wakacyjne dyżury w internacie będą odbywały się od 18 lipca do 7 sierpnia, od poniedziałku do środy i w piątki w godzinach 10-14, a w czwartki od 13-17.
Numer telefonu w czasie dyżurów 515291309.
Informacje dotyczące naboru są dostępne na stronie naboru.
Regionalne dania mączne
Uczniowie innowacji "Apetyt na region" po przeanalizowaniu tradycji kulinarnych kuchni kaszubskiej i pomorskiej, śląskiej, góralskiej, kujawskiej, kresowej, małopolskiej, mazowieckiej i kurpiowskiej, wielkopolskiej, podlaskiej, mazursko-warmińskiej zdecydowali się przygotować kilka potraw w oparciu o mąkę. Pojawiły się racuchy, kluski, placki ziemniaczane, strucla, ciasto drożdżowe i rogale. Po uprzątnięciu pracowni gastronomicznej uczniowie przystąpili do konsumpcji i oceny potraw. Wymieniali się przepisami i opiniami na temat danej potrawy. Pojawiły się propozycję dodatków i możliwości udekorowania potrawy.
»Podsumowanie staży uczniowskich w zawodach branży CHM
Zespół Szkół nr 2 im. Władysława Orkana w Szczecinie jako pierwsza szkoła w Polsce zakończył realizację 4-tygodniowych staży uczniowskich w ramach projektu POWR.02.15.00-00-2053/20. Sześcioro uczniów zrealizowało płatne staże w Grupie Azoty Zakłady Chemiczne "Police". Celem projektu jest dostosowanie systemu kształcenia do potrzeb rynku pracy, w tym przygotowanie rozwiązań w zakresie angażowania pracodawców w organizację praktycznej nauki zawodu poprzez opracowanie ram jakości staży i praktyk dla uczniów realizujących kształcenie praktyczne w zawodach: technik analityk, technik ochrony środowiska i technik technologii chemicznej.
»Wręczenie certyfikatów firmy Tweetop
Uczniowie klasy 3 PE (technik urządzeń i systemów enrgetyki odnawialnej) w dniu zakończenia roku szkolnego otrzymali certyfikaty poświadczające odbycie szkoleń dwutematycznych z zakresu pomp ciepła i rekuperacji, które przeprowadzili Panowie Przemysław Drozdek i Adrian Ciećko z firmy Tweetop.
»Konkurs "Najlepszy w zawodzie"
Uroczystość zakończenia roku szkolnego była doskonałą okazją do nagrodzenia najlepszych w zawodzie. Dwuetapowy konkurs wyłonił najlepszych w zawodach:
- technik ochrony środowiska: I - Mateusz Kondracki, II - Julia Pohorila, III - Oskar Spatzier
- technik turystyki na obszarach wiejskich: I - Zuzanna Korinth, II - Patrycja Jonasik, III - Matylda Stangreciuk
- technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej: I - Rafał Wypyski, II - Stanisław Golański, III - Klaudia Stenclik.
Serdecznie gratulujemy!
»Kuchnia regionalna na słodko
Przyszedł czas na dania na słodko. Uczniowie realizujący program innowacji "Apetyt na region" pod czujnym okiem Pani Justyny Prytyskacz sporządzali przysmaki, stosując się do przepisów regionalnych. Uczniowie dobierali surowce zgodnie z recepturą, przestrzegali zasad bezpieczeństwa w pracowni gastronomicznej. Uczyli się także dekorować sporządzone potrawy i oceniać ich jakość metodami organoleptycznymi.
»Projekt Erasmus+ "Environmental pollution research at school"
Od 01 do 06 nasza szkoła uczestniczyła w projekcie Erasmus+ dotyczącym ochrony środowiska. W projekcie wzięły udział 2 szkoły z Belgii, 1 z Hiszpanii i Słowenii. Dwie grupy 6 osobowe naszych uczniów pojechały kolejno do Belgii i Hiszpanii, aby poznać swoich rówieśników i wraz z nimi pracować nad zagadnieniem zanieczyszczenia środowiska. Poza samą pracą projektową, uczniowie ćwiczyli język angielski oraz mieli możliwość poznać kulturę i obyczaje panujące w krajach partnerskich. W każdym kraju zapoznali się także z architekturą i sztuką poprzez zwiedzenie wybranych atrakcji turystycznych. My gościliśmy uczniów wraz z nauczycielami w naszej szkole od 22.02 do 25.02. Naszym celem było dokonanie pomiaru próbek wody z różnych ujęć i przeanalizowanie ich pod kątem jakości. Zarówno praca w terenie, jak i szkolnym laboratorium spotkała się z dużym uznaniem szkół partnerskich, a nasz system edukacji został bardzo wysoko oceniony. Jednym z efektów projektu jest film, stworzony przez Radka Samsela, ucznia kl.IV TE. Obrazuje on działania projektowe zorganizowane przez naszą szkołę. Zapraszamy do obejrzenia.
»