Technik Technologii Żywności
Technik Technologii Żywności
Czy zastanawiałeś się nad jakością produktów spożywczych, które trafiają do Twojego organizmu? A może chciałbyś umieć oceniać jakość żwyności lub nadzorować jej wytwarzanie zgodnie z normami?
Żywność stanowi bardzo ważny element naszego życia. Z roku na rok przybywa potraw i coraz to rozmaitszych wyrobów, które z chęcią konsumujemy. Jednak wypada zadać pytania o jakość tych wyrobów albo upewnić się, że to, co spożywamy jest dobrego gatunku i spełnia zasady zdrowego odżywiania.
Wybierając Naszą Szkołę dołączysz do grona ludzi, którzy będą troszczyć się o jakość żywności i zdrowe odżywianie.
Zadaniem technika technologii żywności jest opracowanie nowych receptur, doskonalenie istniejących wyrobów, przygotowanie surowców do produkcji i dystrybucji, ocena jakości surowców, półproduktów i gotowych potraw, kontrolowanie pracy maszyn przemysłu spożywczego oraz magazynowanie żywności w korzystnych warunkach.
Nauka w zawodzie trwa cztery lata, w ciągu których realizowane są zarówno przedmioty zawodowe, jak i ogólnokształcące.
Szkoła przygotowuje do egzaminu zawodowego, potwierdzającego uzyskanie kwalifikacji typowych dla zawodu:
Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
Technik technologii żywności znajdzie zatrudnienie m.in. jako technolog w:
♦ nowoczesnych, wyposażonych w zautomatyzowane linie produkcyjne, zakładach spożywczych,
♦ we wszystkich gałęziach przemysłu spożywczego (np. w przemyśle mięsnym, warzywnym, owocowym, mleczarskim, cukierniach),
♦ laboratoriach jakości żywności,
♦ sanepidzie,
♦ własna działalność gospodarcza.