Technik Technologii Żywności

Technik Technologii Żywności 19 lutego 2016 wyświetleń: 5564

Technik Technologii Żywności

Czy zastanawiałeś się nad jakością produktów spożywczych, które trafiają do Twojego organizmu? A może chciałbyś umieć oceniać jakość żwyności lub nadzorować jej wytwarzanie zgodnie z normami?

Żywność stanowi bardzo ważny element naszego życia. Z roku na rok przybywa potraw i coraz to rozmaitszych wyrobów, które z chęcią konsumujemy. Jednak wypada zadać pytania o jakość tych wyrobów albo upewnić się, że to, co spożywamy jest dobrego gatunku i spełnia zasady zdrowego odżywiania.

Wybierając Naszą Szkołę dołączysz do grona ludzi, którzy będą troszczyć się o jakość żywności i zdrowe odżywianie.

Zadaniem technika technologii żywności jest opracowanie nowych receptur, doskonalenie istniejących wyrobów, przygotowanie surowców do produkcji i dystrybucji, ocena jakości surowców, półproduktów i gotowych potraw, kontrolowanie pracy maszyn przemysłu spożywczego oraz magazynowanie żywności w korzystnych warunkach.

Nauka w zawodzie trwa cztery lata,  w ciągu których realizowane są zarówno przedmioty zawodowe, jak i ogólnokształcące.

Szkoła przygotowuje do egzaminu zawodowego, potwierdzającego uzyskanie kwalifikacji typowych dla zawodu:

Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń

Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych


Technik technologii żywności znajdzie zatrudnienie m.in. jako technolog w:

♦ nowoczesnych, wyposażonych w zautomatyzowane linie produkcyjne, zakładach spożywczych,

♦ we wszystkich gałęziach przemysłu spożywczego (np. w przemyśle mięsnym, warzywnym, owocowym, mleczarskim, cukierniach),

♦ laboratoriach jakości żywności,

♦ sanepidzie,

♦ własna działalność gospodarcza.


ost. aktualizacja: 2016-04-05
cofnij drukuj do góry