Aktualności
RSSWręczenie nagród w VIII Konkursie Chemicznym
21 maja laureaci i finaliści odebrali dyplomy i nagrody w VIII Konkursie Chemicznym, organizowanym przez dr inż. Sławomira Westerlicha. Nagrody wręczyła Pani Wicedyrektor Ewa Skotnicka.
»Me and my country - France 2
Today a bit about the worldwide famous French cuisine. The French eat sweet breakfasts such as pancakes with chocolate, croissants, toasts with jam and drink coffee. Their traditional dinner is omelettes. For dinner they often eat snails and frog legs and wash it down with wine or champagne. The French cuisine is very delicate, light but also fancy. The French pay attention to the quality of the products and their cuisine is associated with elegance and refinement. Apart from the mentioned specialities France has a long winery tradition and the widely used herbs add the characteristic taste and flavor.
Jakub Płachta IV CK/T/CH
Me and my country project
coordinated by Anna Czerwik
»Finał VI Wojewódzkiego Konkursu "Mistrz OZE"
Finał VI Wojewódzkiego Konkursu "Mistrz OZE" za nami. Uczniowie klas 7 i 8 szkół podstawowych dzielnie się zmagali z pytaniami i zadaniami, związanymi z energetyką odnawialną, osiągając imponujące wyniki z testu.
Miło nam poinformować, że "Mistrzem OZE" został Igor Nadkierniczny z Węgorzyna. Drugie miejsce zajęła Wiktoria Wojtas, a trzecie - Gabriela Trepka, obie ze Szczecina.
Wszyscy uczestnicy opuścili naszą szkołę z atrakcyjnymi nagrodami rzeczowymi (opaski Huawei Band 3 Pro model TER-B1, powerbanki, słuchawki, albumy, sprzęt rekreacyjny, torby i inne gadżety). Wszystkie nagrody udało się skompletować dzięki partnerom konkursu: Kuratorium Oświaty w Szczecinie, Wojewódzkiemu Funduszowi Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Szczecinie, Wydziałowi Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego, Wydziałowi Kształtowania Środowiska i Rolnictwa ZUT w Szczecinie oraz firmom Viessmann i Kospel.
Konkurs został umieszczony w wykazie zawodów wiedzy, artystycznych i sportowych, ustalonym przez Zachodniopomorskiego Kuratora Oświaty, uwzględnianych w postępowaniu rekrutacyjnym na rok szkolny 2021/2022.
Za udział w konkursie dziękują dr inż. Agnieszka Raducka i mgr inż. Elżbieta Lesińska (koordynatorki konkursu).
»Wytyczne GIS, MZ i MEN dla organizatorów wypoczynku letniego dzieci i młodzieży w 2021 roku
Ministerstwo Edukacji i Nauki we współpracy z Głównym Inspektoratem Sanitarnym i Ministerstwem Zdrowia przygotowało wytyczne dla organizatorów wypoczynku letniego dzieci i młodzieży. Zalecenia zostały opracowane, aby zwiększyć bezpieczeństwo i zminimalizować ryzyko zakażenia podczas zorganizowanego wypoczynku w czasie epidemii COVID-19.
»Me and my country - France 3
Po współpracy polsko-francuskiej przyszedł czas podsumowań. W prezentacji zostały zawarte najważniejsze i najciekawsze (moim zdaniem) informacje o tym kraju.
Damian Łuszcz IV/CK/T/Ch
w ramach projektu Me and my country
koordynowanego przez Anię Czerwik
»Me and my country - France
In April we started our cooperation with 5 female students from France. We learnt from them that France is called the capital of fashion. Many world-famous fashion designers and models work in Paris. The French spend their free time actively, most often doing sports. The most popular sports are cycling, rugby and football, as well as tennis, horse riding and sailing. The traditional national game of balls is also still played there. Artists who are known all over the world are, for example, Stromae or Indila. They make pop music.
Aleksandra Rosińska IV CK/T/CH
Me and my country project
coordinated by Anna Czerwik
»Dawid Tabaka w finale WorldSkills Poland
Uczeń klasy 2 G_T/Ch (technik technologii chemicznej) - Dawid Tabaka - będzie reprezentował naszą szkołę i województwo zachodniopomorskie podczas Krajowych Eliminacji WorldSkills, które odbędą się 28 maja w Centrum Badawczo-Rozwojowym Grupy Azoty w Tarnowie. Dawid swoje umiejętności Technika Laboratorium Chemicznego szlifuje pod opieką Pana dr inż. Sławomira Westerlicha, współpracując także z Grupą Azoty Zakłady Chemiczne "Police" S.A., a także z Zachodniopomorskim Uniwersytetem Technologicznym w Szczecinie (dziękujemy Pani dr inż. Pauli Ossowicz i Panu mgr inż. Marcinowi Gano). Za pomoc w doskonaleniu kompetencji językowych dziękujemy Pani mgr Annie Czerwik, a za pomoc przy realizacji filmu Radkowi Samselowi.
»ECO for life
Czy wiesz, że poliester z którego zrobiony jest Twój T-shirt będzie się rozkładał 200 lat?! Czy wiesz, że tylko produkcja ropy naftowej emituje więcej dwutlenku węgla niż fast fashion?!
Jedna z najbardziej popularnych sieciówek na świecie H&M nie popisała się swoją ekologią, ponieważ w 2016r. spaliła aż 19 ton ubrań i dodatków w samej Szwecji. Wiec trudno wyobrazić sobie ile rocznie produkuje ubrań które trafiają do sieciówek, ponieważ wypuszczają około 16 kolekcji rocznie a liczą około 5000 sklepów na świecie. Odzież lądowała w piecach miejskich co niestety nie wypływało ekologiczne na nasze środowisko. Firma chcąc poprawić wizerunek zaczęła wprowadzać ekologiczne projekty, takie jak tworzenie ubrań z materiałów które podlegają recyklingowi. Zaczęli również rezygnować z toksycznych związków chemicznych w swoich kolekcjach. Firma coraz bardziej rozwija się pozytywnie w stronę środowiska.
Może warto więc przed kolejnymi zakupami warto zastanowić się czy naprawdę potrzeba nam następnych spodni i czy NAPRAWDĘ będziemy nieszczęśliwi jeśli nie kupimy kolejnego T-shirta.
Agata Wawer kl. III TE
W ramach projektu ECO for life
koordynowanego przez Annę Czerwik
»Wręczenie nagród
Zostań policjantem
Komenda Miejska Policji zachęca do rozpatrzenia zawodu policjanta w Szczecinie. W bazie multimedialnej znajdują się produkcje filmowe, prezentujące wybrane wydziały Komendy Miejskiej, z których mogą Państwo skorzystać, aby zapoznać się ze szczegółami rekrutacji.
Poniżej załączamy link do strony internetowej, na której zamieszczone są filmy promujące https://bit.ly/3enEraa oraz link z informacjami na temat rekrutacji i jej poszczególnych etapów https://bit.ly/3bf6RRG.
W przypadku pytań do naszej prośby chętnie udzielimy odpowiedzi pod numerem telefonu: tel. 47 78 13 510, 47 78 13 511, 789 444 600
»