Aktualności
RSS
Ostatnie tchnienie zimy czyli nasi na lodowisku.
24 lutego uczniowie 3 klas naszej szkoły (3CK/E, 2E, 4T/E) odebrali nagrodę w corocznym Biegu Mikołajów.
Nagrodą, sfinansowaną przez Radę Rodziców, było wyjście na lodowisko.
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji na fb szkolnego klubu Juvenia.
https://www.facebook.com/share/1AKMuMNy4Y/
»
V Spotkanie Samorządów Uczniowskich
20 lutego, na terenie Technoparku Pomerania, odbyło sie spotkanie Samorządów Uczniowskich Województwa Zachodniopomorskiego, organizowane przez Młodzieżową Radę Miastra Szczecina.
Nasi przedstawiciele Zosia i Bartek czynnie uczestniczyli w spotkaniu.
Tematyka, która była poruszona to sposoby pozyskiwania środków finansowych wsierających samorządy w szkołach oraz prawa i obowiązki uczniów. Była też integracja samorządów i kacik kawowy.
»
Wolontariat Armagedon 2025
Zachęcamy naszych uczniów do włączenia się w wolontariat sportowy, który odbędzie się podczas biegu Runmageddon Szczecin w dniach 05-6 kwietnia 2025 roku.
Wolontariat jest organizowany przez Fundację RMG Extreme, która od ponad 11 lat aktywnie działa w obszarze sportowym, zrzeszając corocznie ponad 1500 osób.
Proponowane strefy do obsadzenia to: Strefa Trasy oraz Strefy Miasteczko (Biuro Zawodów, Meta, Depozyt).

Gospodarstwo agroturystyczne od strony kulinarnej
Wczoraj z klasą kucharską 2 K odwiedziliśmy Gospodarstwo Agroturystyczne w Trzynastu Dębach.
Przeprowadziliśmy konkurs grillowania, w którym wzięło udział pięć zespołów. Werdykt, jak widać był bardzo trudny, gdyż dania były bardzo dobrze zrobione, ciekawie skomponowane i smaczne. Wygrała kiełbasa faszerowana z surówką, przygotowana przez Mateusza i Filipa, drugie miejsce to burger z dodatkami, którego autorami byli Szymon i Arek. Trzecie miejsce zajął Oleh z bardzo soczystymi szaszłykami z piersi kurczaka.
»
Zajęcia na przystani rybackiej
Dla prawdziwych kucharzy ważny jest nie tylko sam produkt, jego jakość czy świeżość, ale także pochodzenie. Dlatego klasa II K w ramach pracowni gastronomicznej wybrała się 9 kwietnia na przystań rybacką w Dąbiu. Rybak Paweł Piotrowski opowiedział o sposobach poławiania, okresach ochronnych, wymiarach minimalnych, a także o najciekawszych gatunkach ryb występujących w naszym jeziorze.
Przyszli kucharze poznali bezpośrednio rodzaje ryb słodkowodnych, nauczyli się je rozróżniać, a także sami sprawili cały przygotowany dla nich połów. Sposoby porcjowania tusz, a także przygotowywania dań rybnych w plenerze dopełniły tego dnia zajęcia praktyczne.
Temat dań rybnych jest na tyle szeroki, że już jesteśmy umówieni na kolejne wizyty na bazie rybackiej Pawła Piotrowskiego.
»
Projekt: ZS2 ze smakiem
Od kilku dni na naszych szkolnych korytarzach pojawiły się plakaty przygotowane przez naszych kucharzy z kl. 2K. Jest to promocja ich projektu, który rozpoczęli w klasie pierwszej. Założycielką i koordynatorką projektu jest ich nauczycielka j. angielskiego Anna Czerwik, a za część praktyczną odpowiadają: p. Katarzyna Galińska oraz p. Grzegorz Wocial. Być może ciekawi Was na czym polega projekt?! Uczniowie gotują, testują różnego rodzaju przepisy, które następnie opracowują w celu stworzenia książki kucharskiej. Na swoich social mediach – funpage’u na FB i koncie na Instagramie promują i prezentują swoje dania. Możecie ich zaobserwować i śledzić ich poczynania, a dzieje się sporo… Gorąco zachęcamy i polecamy!
»

Komunikat nr 1
Ze względu na wykrycie w próbkach wody bakterii (łac. Pseudomonas aeruginosa) istnieje konieczność dezynfekcji instalacji wodociągowej w budynkach szkolnych. W związku z powyższym, w dniach 11 i 12 września zostają odwołane zajęcia dydaktyczno-wychowawcze. W tych dniach również zostaje zamknięty internat. Zebrania z rodzicami klas I - V zostają przesunięte na 19.09.2023 r. O ewentualnych zmianach zostaną Państwo niezwłocznie poinformowani poprzez dziennik elektroniczny Librus oraz poprzez stronę internetową szkoły.
»
Zajęcia z gotowania z szefem kuchni
Szef kuchni to menedżer nadzorujący zespół pracowników części produkcyjnej zakładu gastronomicznego. Odpowiada za funkcjonowanie kuchni, tworzenie menu i wykonanie potraw oraz zajmuje się kalkulacją kosztów i zaopatrzeniem w produkty. Jest to kucharz z dużym doświadczeniem i wysokimi umiejętnościami zawodowymi. Uczniowie klasy 1 Kucharz długo zapamiętają zajęcia z gotowania, które odbyły się 7 oraz 16 listopada 2022 r. W tych dniach zajęcia w pracowni gastronomicznej przeprowadził pan Błażej Światły, szef kuchni z ponad 10-cio letnim stażem, specjalista w nowoczesnej kuchni polskiej, współzałożyciel Studia Kulinarnego Bataty w Szczecinie. Gotowanie to dla pana Błażeja nie tylko sposób na życie ale i pasja. Swoją wiedzę kulinarną pogłębia poprzez liczne podróże, z których przywozi pomysły na nowe przepisy kuchni światowej.
»
Konkurs "Plansza edukacyjna" w ramach Erasmus Days
Ogłaszamy szkolny konkurs "Plansza edukacyjna", który ma na celu wykonanie infografiki zawierającej obrazek i nazwę w języku polskim, angielskim, niemieckim i hiszpańskim. Prace konkursowe można wysyłać mailowo w formie pliku lub składać wydrukowane w sekretariacie szkoły do dnia 8 listopada 2022. Uczestnikiem może być uczeń każdej klasy i każdego kierunku kształcenia. Konkurs jest jednym w wydarzeń organizowanych w ramach projektu Erasmus+. Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem.
»