Aktualności
RSSGospodarstwo agroturystyczne od strony kulinarnej
Wczoraj z klasą kucharską 2 K odwiedziliśmy Gospodarstwo Agroturystyczne w Trzynastu Dębach.
Przeprowadziliśmy konkurs grillowania, w którym wzięło udział pięć zespołów. Werdykt, jak widać był bardzo trudny, gdyż dania były bardzo dobrze zrobione, ciekawie skomponowane i smaczne. Wygrała kiełbasa faszerowana z surówką, przygotowana przez Mateusza i Filipa, drugie miejsce to burger z dodatkami, którego autorami byli Szymon i Arek. Trzecie miejsce zajął Oleh z bardzo soczystymi szaszłykami z piersi kurczaka.
»Zajęcia na przystani rybackiej
Dla prawdziwych kucharzy ważny jest nie tylko sam produkt, jego jakość czy świeżość, ale także pochodzenie. Dlatego klasa II K w ramach pracowni gastronomicznej wybrała się 9 kwietnia na przystań rybacką w Dąbiu. Rybak Paweł Piotrowski opowiedział o sposobach poławiania, okresach ochronnych, wymiarach minimalnych, a także o najciekawszych gatunkach ryb występujących w naszym jeziorze.
Przyszli kucharze poznali bezpośrednio rodzaje ryb słodkowodnych, nauczyli się je rozróżniać, a także sami sprawili cały przygotowany dla nich połów. Sposoby porcjowania tusz, a także przygotowywania dań rybnych w plenerze dopełniły tego dnia zajęcia praktyczne.
Temat dań rybnych jest na tyle szeroki, że już jesteśmy umówieni na kolejne wizyty na bazie rybackiej Pawła Piotrowskiego.
»Projekt: ZS2 ze smakiem
Od kilku dni na naszych szkolnych korytarzach pojawiły się plakaty przygotowane przez naszych kucharzy z kl. 2K. Jest to promocja ich projektu, który rozpoczęli w klasie pierwszej. Założycielką i koordynatorką projektu jest ich nauczycielka j. angielskiego Anna Czerwik, a za część praktyczną odpowiadają: p. Katarzyna Galińska oraz p. Grzegorz Wocial. Być może ciekawi Was na czym polega projekt?! Uczniowie gotują, testują różnego rodzaju przepisy, które następnie opracowują w celu stworzenia książki kucharskiej. Na swoich social mediach – funpage’u na FB i koncie na Instagramie promują i prezentują swoje dania. Możecie ich zaobserwować i śledzić ich poczynania, a dzieje się sporo… Gorąco zachęcamy i polecamy!
»
Komunikat nr 1
Ze względu na wykrycie w próbkach wody bakterii (łac. Pseudomonas aeruginosa) istnieje konieczność dezynfekcji instalacji wodociągowej w budynkach szkolnych. W związku z powyższym, w dniach 11 i 12 września zostają odwołane zajęcia dydaktyczno-wychowawcze. W tych dniach również zostaje zamknięty internat. Zebrania z rodzicami klas I - V zostają przesunięte na 19.09.2023 r. O ewentualnych zmianach zostaną Państwo niezwłocznie poinformowani poprzez dziennik elektroniczny Librus oraz poprzez stronę internetową szkoły.
»Zajęcia z gotowania z szefem kuchni
Szef kuchni to menedżer nadzorujący zespół pracowników części produkcyjnej zakładu gastronomicznego. Odpowiada za funkcjonowanie kuchni, tworzenie menu i wykonanie potraw oraz zajmuje się kalkulacją kosztów i zaopatrzeniem w produkty. Jest to kucharz z dużym doświadczeniem i wysokimi umiejętnościami zawodowymi. Uczniowie klasy 1 Kucharz długo zapamiętają zajęcia z gotowania, które odbyły się 7 oraz 16 listopada 2022 r. W tych dniach zajęcia w pracowni gastronomicznej przeprowadził pan Błażej Światły, szef kuchni z ponad 10-cio letnim stażem, specjalista w nowoczesnej kuchni polskiej, współzałożyciel Studia Kulinarnego Bataty w Szczecinie. Gotowanie to dla pana Błażeja nie tylko sposób na życie ale i pasja. Swoją wiedzę kulinarną pogłębia poprzez liczne podróże, z których przywozi pomysły na nowe przepisy kuchni światowej.
»Konkurs "Plansza edukacyjna" w ramach Erasmus Days
Ogłaszamy szkolny konkurs "Plansza edukacyjna", który ma na celu wykonanie infografiki zawierającej obrazek i nazwę w języku polskim, angielskim, niemieckim i hiszpańskim. Prace konkursowe można wysyłać mailowo w formie pliku lub składać wydrukowane w sekretariacie szkoły do dnia 8 listopada 2022. Uczestnikiem może być uczeń każdej klasy i każdego kierunku kształcenia. Konkurs jest jednym w wydarzeń organizowanych w ramach projektu Erasmus+. Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem.
»Harmonogram pracy Biblioteki Szkolnej.
Poniedziałek 9.00 – 12.30
Wtorek 9.00 – 13.00
Wtorek - 13.00 – 13.45 – godzina dostępności
Środa nieczynna
Czwartek 9.00 – 13.00
Piątek 9.00 – 12.30
»Ballady i romanse Adama Mickiewicza lekturą 11. odsłony Narodowego Czytania.
Ta akcja organizowana jest przez Prezydenta RP od 2012 r. Została zainicjowana wspólną lekturą „Pana Tadeusza” Adama Mickiewicza. Następnie czytano dzieła Aleksandra Fredry, „Trylogię” Henryka Sienkiewicza oraz „Lalkę” Bolesława Prusa.
Później „Quo vadis” Henryka Sienkiewicza, „Wesele” Stanisława Wyspiańskiego i „Przedwiośnie” Stefana Żeromskiego oraz „Nowele polskie”. Lekturą Narodowego Czytania 2020 wybrana została „Balladyna” Juliusza Słowackiego a w ubiegłym roku „Moralność pani Dulskiej” Gabrieli Zapolskiej.
Od początku trwania akcji w naszej szkole również przystąpiliśmy do czytania dzieł wybitnych polskich twórców, dlatego w piątek 2 września zgromadziliśmy się na placu apelowym, by wspólnie przypomnieć sobie wybitne działa Adama Mickiewicza. Czytaliśmy Świteziankę, Powrót taty, Rybkę, Panią Twardowską oraz Lilije.
»I ruszamy z nowym rokiem szkolnym
We wrześniu 2022r. naukę w klasach pierwszych rozpoczęło 170 uczniów. W Technikum Kształtowania Środowiska uruchomiliśmy zawody: E - technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej, CK - technik chłodnictwa i klimatyzacji, A - technik analityk, S - technik ochrony środowiska, T - technik turystyki na obszarach wiejskich, a w Szkole Branżowej I stopnia: K - kucharz.
Młodszym i starszym uczniom życzymy bardzo dobrych wyników w nauce, obowiązkowości, systematyczności i zadowolenia ze spędzonego wspólnie czasu, a przede wszystkim zdanych egzaminów maturalnych i zawodowych.
»