Aktualności
RSS
Spotkanie organizacyjne z udziałem rodziców
Dziś odbyło się spotkanie z rodzicami i uczniami wyjeżdżającymi już za ponad dwa tygodnie do Hiszpanii. Omówiliśmy podróż uczestników, przekazano informacje na temat lotów i zasad odprawy samolotowej. Ponadto uczniowie i rodzice zapoznali się z regulaminem mobilności, który podpisali. Poinformowano rodziców o polisie ubezpieczeniowej. Pokazano na zdjęciach jak wyglądają pokoje i stołówka, gdzie uczniowie będą mieszkać. Uczniowie podpisali umowy z Beneficjentem Projektu. Przygotowano listę kontrolną (check listę) do wyjazdu, która ma ułatwić spakowanie się i przygotowanie do podróży.
»
Targi Szkół w Policach
30.03 nasi uczniowie promowali szkołę na Targach Szkół w Policach. W ciągu 4 godzin nasze stanowisko odwiedziło ponad 500 uczniów szkół ze Szczecina i okolic. Kierunki naszej szkoły reklamowali: Oliwia Juszczak, Kornelia Zenkowska, Alan Skórzewski oraz Kacper Musiał. Kandydaci mieli okazję dowiedzieć się co nieco o chemii, skosztować słynnej pasty jajecznej czy zdobyć wiedzę nt. odnawialnych źródeł energii. Nasi uczniowie spisali się na medal.
»
Wojewódzki Konkurs "Mistrz OZE" - komunikat
Do finału zakwalifikowały się prace 17 uczniów ze Szczecina, Kołobrzegu, Choszczna i Węgorzyna. Opiekunowie uczniów zostali powiadomieni za pomocą poczty elektronicznej. Finał konkursu odbędzie się w środę, 26 kwietnia o godzinie 9:00.
»
Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa
Mamy przyjemność poinformować, że nasza szkoła otrzymała po raz drugi wsparcie finansowe w ramach „Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0. na lata 2022-2025” Pierwszy raz było to 2017 roku. Otrzymaną kwotę 12000,00 + 3000,00 (wkładu własnego), razem 15000,00 wydamy na zakup nowości wydawniczych i elementów wyposażenia biblioteki szkolnej oraz promocję czytelnictwa.
»
Szkolenie " Kuchnia polska" z certyfikatem zawodowym
Przystawka : śledź w śmietanie, danie główne: Rosół, schabowy z ziemniakami i zasmażaną kapustą, deser babka drożdżowa z rodzynkami i kompot z owoców leśnych to wszystko pierwszego dnia.
Drugiego dnia gotowaliśmy na przystawkę: galareta drobiowa, obiad: żurek, zraz zawijany, kluski śląskie z sosem pieczarkowym i modra kapusta a na deser sernik krakowski.
Szkolenie w ramach projektu unijnego w Cechu Rzemiosł w Szczecinie.
»
Zajęcia przygotowawcze - kulturowe
Na zajęciach z Panią Katarzyną Galińską, grupa uczniów, która wyjeżdża w maju na praktyki zawodowe do Hiszpanii rozmawiała o tym jak pożytecznie można spędzić wolny czas w obcym kraju. Pani przybliżyła nam wiedzę o ciekawych miejscach do zwiedzenia w różnych dzielnicach Sewilli. Omówiliśmy środki transportu i zainstalowaliśmy aplikacje, które ułatwią nam przemieszczanie się po mieście w trakcie realizacji praktyk zawodowych. Przy okazji usłyszeliśmy wiele anegdot i poznaliśmy niektóre zwyczaje mieszkańców rejonu Andaluzji.
»
Kurs języka hiszpańskiego na półmetku
Komunikacja i poruszanie się po mieście - słownictwo i dialogi. To już kolejne zajęcia kursu języka hiszpańskiego.
»
Tolerancja, otwartość na kulturę, współdziałanie w grupie
Za nami kolejne kilkugodzinne warsztaty, na których uczniowie zrekrutowani do projektu Eramsus+ VET zostali wyposażeni w wiedzę odnośnie tolerancji, równości, kultury osobistej za granicą oraz jak współdziałać w grupie. Aktywne zajęcia przeprowadziła Pani Pedagog - Weronika Markowska.
»