Aktualności
RSS
Finał ogólnopolski Olimpiady EduElektra
Silna ekipa z naszej szkoły - w zawodzie technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej: Klaudia Stenclik, Agata Papierz, Paweł Sobczyk, Rafał Wypyski oraz w zawodzie technik chłodnictwa i klimatyzacji: Sandra Obrzut, Szymon Białas oraz Szymon Marszałek - wzięła dziś udział w III Etapie Olimpiady Eduelektra w Ostrowie Wielkopolskim.
»
Program kulturowy w mobilności job-shadowing
W pierwszej kolejności odwiedzono południowo-wschodnią część wyspy nad Morzem Jońskim. Pierwszym regionem było miasto Noto, które wyróżnia się architekturą w oryginalnym stylu w kolorze miodowo-żółtym i prezentuje styl baroku sycylijskiego. Noto znaczy po włosku "znany", miasto odbudowano po trzęsieniu ziemi w 1693 r., szczyci się ono dywanami kwiatowymi układanymi na powitanie wiosny oraz pysznymi migdałami. Noto nazywane też jest ogrodem ze skały, starą część miasta otwiera Brama Królewska z symbolicznymi: pelikanem, psem i wieżą. Znajdują się tu: katedra, liczne kościoły, muzea, teatry.
Syrakuzy to rozległe miasto, toteż najpierw udaliśmy się na wyspę Ortiga, aby przejść się po urokliwej starówce i kolebce miasta. Znajdują się tu antyczne ruiny świątyni Apollina, łatwo pogubić się w labiryncie wąskich uliczek, warto odwiedzić place Archimedesa i Duomo, chwilę ochłody daje otoczenie fontanny Artemidy. Ciekawostką jest źródło Arteuzy, gdzie rzeka Ciane uchodzi do morza a sadzawkę pokrywa trzcina papirusowa. Część lądową Syrakuz reprezentuje obszar archeologiczny Neapolis, który urzeka starożytnością poprzez ruiny teatru greckiego i amfiteatru rzymskiego, różnymi rzeźbami i kamieniołomami.
W ciągu tygodnia, popołudniami udaje nam się odkrywać zakątki Barcellony Pozzo di Gotto. Z jednej strony znajduje się urokliwe Morze Tyrreńskie, na plaży pokrytej kamyczkami skał wulkanicznych można odbyć miły spacer w słonej wodzie. Z drugiej strony miasto zamykają pasma górskie, gdzie tętni życie wiejskie, hoduje się kozy i owce, drób, ale także uprawia gaje oliwne, drzewa cytrusowe i inne.
»
Job-shadowing na Sycylii 1
8 kwietnia trzy nauczycielki zawodu: Katarzyna Wakuła, Justyna Prytyskacz i Agnieszka Raducka rozpoczęły szkolenie zawodowe job- shadowing w ramach projektu 2023-1-PL01-KA121-SCH-000141639. Organizacją przyjmującą jest EProjectConsult w Barcellonie Pozzo di Gotto (Sycylia, Włochy).
Dwa pierwsze dni szkolenia zawodowego odbyły się w szkole IPSIA Ferrari Paco Del Mela, zlokalizowanej w Milazzo i kształcącej w zawodach elektrycznych, mechanicznych, informatycznych i z zakresu mody. Nauczycielki zapoznały się z wyposażeniem laboratoriów CMC, CAD, obróbki ręcznej i mechanicznej, termodynamicznym i hydraulicznym. Obserwowały przebieg zajęć w pracowniach elektrotechniki, informatyki i obróbki mechanicznej.
Kolejny dzień to wizyta w firmie Energetica Etica w Barcelllonie P.G., podczas której nauczycielki zapoznały się z trendami panującymi na rynku fotowoltaicznym, dowiedziały się jakie systemy generacji ciepła i prądu dominują na Sycylii. Miały okazję przeanalizować koszty inwestycyjne wymiany starego źródła na odnawialne, okres zwrotu i pomoc finansową programów rządowych. Firma chętnie przyjmuje uczniów na praktykę zawodową i prowadzi kilkudniowe szkolenie certyfikowane dla instalatorów.
Czwarty dzień szkolenia to wizyta w Instituto Professionale Di Stato Per L'Agricoltura E L'Ambiente. Szkoła ta zlokalizowana jest na przedmieściach Barcellony P.G. i kształci zawodowo w dziedzinie rolnictwa, produkcji żywności i kontroli jakości produktów żywieniowych. Nauczycielki uczestniczyły w badaniach zawartości siarczanów w winie, ekstrakcji esencji olejowej, oznaczeniu kwasowości oliwy, zawartości cukru w winogronach. Najciekawsza część to obserwacja pracy w laboratorium modyfikacji genetycznej, gdzie m.in. rozmnaża się sadzonki ananasów oraz wyjście na zewnątrz na tereny upraw np. khaki, awokada, granata, oliwek, winogron, pomidorów, cytrusów i innych.
»
Zajęcia na przystani rybackiej
Dla prawdziwych kucharzy ważny jest nie tylko sam produkt, jego jakość czy świeżość, ale także pochodzenie. Dlatego klasa II K w ramach pracowni gastronomicznej wybrała się 9 kwietnia na przystań rybacką w Dąbiu. Rybak Paweł Piotrowski opowiedział o sposobach poławiania, okresach ochronnych, wymiarach minimalnych, a także o najciekawszych gatunkach ryb występujących w naszym jeziorze.
Przyszli kucharze poznali bezpośrednio rodzaje ryb słodkowodnych, nauczyli się je rozróżniać, a także sami sprawili cały przygotowany dla nich połów. Sposoby porcjowania tusz, a także przygotowywania dań rybnych w plenerze dopełniły tego dnia zajęcia praktyczne.
Temat dań rybnych jest na tyle szeroki, że już jesteśmy umówieni na kolejne wizyty na bazie rybackiej Pawła Piotrowskiego.
»
Zakwalifikowani do finału konkursu Mistrz OZE
Wszystkie otrzymane prace zostały zakwalifikowane do finału IX Wojewódzkiego Konkursu Mistrz OZE, który odbędzie się już za 3 tygodnie, czyli 25 kwietnia. Lista.
»
Życzenia Wielkanocne 2024
Z okazji zbliżających się Świąt życzę zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych, pełnych wiary, nadziei i miłości. Radosnego, wiosennego nastroju, serdecznych spotkań w gronie rodziny i wśród przyjaciół -
życzy Bogusław Nowak - Dyrektor
»
Finaliści Ogólnopolskiej Olimpiady Edu-Elektra
Miło nam poinformować, że mamy 4 finalistów w dziedzinie: odnawialne źródła energii i 3 finalistów w dziedzinie: chłodnictwo i klimatyzacja. Gratulujemy i trzymamy kciuki za finał, który już 12 kwietnia w Ostrowie Wielkopolskim.
»
Dzień otwarty 2024
W dniu 26 marca odbył się dzień otwarty. Promowaliśmy kierunki: kucharz, technik turystyki na obszarach wiejskich, technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej, technik ochrony środowiska i technik analityk. Zapraszamy do fotorelacji.
»
Projekt eTwinning w klasie 1SE
Plants=Life czyli Rośliny=Życie to międzynarodowy projekt rozpoczęty przez p. Annę Czerwik i 10 uczniów z jej klasy wychowawczej 1SE. Antonina, Maja, Nikola, Zosia, Żaneta, Aleksander, Kajetan, Mikołaj, Oliwier oraz Wojtek przystąpili do projektu razem z uczniami z 4 szkół z Hiszpanii, Rumunii i Turcji. Projekt ma na celu zrozumienie jak ważne dla naszego środowiska, a tym samym naszego dobrego samopoczucia, są rośliny. W ramach działań projektowych uczniowie stworzyli karty do gry w języku angielskim, które będą używać w komunikacji z rówieśnikami z innych krajów. Powstała także zielona ściana w sali 35, dzięki której mamy czystsze, świeższe powietrze. W ciągu następnych miesięcy uczniowie będą się spotykać online w celu poznania innych kultur, wspólnie stworzą ebook czyli elektroniczną książkę o roślinach, a także stworzą projekty zagospodarowania przestrzeni przed budynkiem szkolnym. Całość odbywa się w języku angielskim. Zachęcamy do śledzenia ich działań, które będą regularnie opisywane na naszej szkolnej stronie. Koordynatorka i założycielka projektu Anna Czerwik.
»
Programa de Erasmus en Malaga 27
Mobilność w projekcie Erasmus+ VET (Kształcenie i Szkolenia Zawodowe) o numerze 2023-1-PL01-KA121-VET-000143096 w Zespole Szkół nr 2 im. Władysława Orkana w Szczecinie dobiegła końca. Teraz przyszedł czas na podsumowanie i wnioski, którymi będziemy się dzielić ze społecznością szkolną i lokalną. W kilku liczbach: 28 dni. 15 uczniów. 4 nauczycieli. 5 pracodawców. Ok 7.3 milionów kroków zrobionych na ziemiach Andaluzji.
Wyjazd na praktyki do Hiszpanii był bardzo aktywnym okresem w życiu całego zespołu. Wracamy do Polski, do rodziny, przyjaciół i do szkoły.
»