Wędliniarz
Wędliniarz
Produkcja przetworów mięsnych należy do prężnie rozwijającej się gałęzi gospodarki w naszym kraju. Fachowcy w tej branży należą do grupy poszukiwanych pracowników.
Zadaniem wędliniarza jest produkowanie szerokiego asortymentu wędzonek, kiełbas, wędlin podrobowych i produktów blokowych, konserw, tłuszczów jadalnych oraz produkowanie mięsa do handlu z zachowaniem zasad bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Produkcja w zakładzie przetwórstwa mięsa jest wysoko zmechanizowana, opiera się na tradycyjnych recepturach jak i nowoczesnych technologiach.
Możliwości zatrudnienia:
Fachowcy w zawodzie wędliniarz należą do grupy pracowników poszukiwanych. Po ukończeniu szkoły absolwent ma możliwość podjęcia zatrudnienia w zakładach mięsnych jedno- i wielodziałowych, zakładach garmażeryjnych, sklepach mięsnych, punktach zbytu mięsa i jego przetworów.
Dla najlepszych absolwentów tego kierunku gwarantowane zatrudnienie
w Zakładach Mięsnych Grupa Animex S.A.
Nauka w szkole w zawodzie wędliniarz trwa 3 lata. Realizowane są przedmioty ogólnokształcące oraz zawodowe teoretyczne i praktyczne.