Wędliniarz

Wędliniarz 7 kwietnia 2014 wyświetleń: 3901

Wędliniarz

Produkcja przetworów mięsnych należy do prężnie rozwijającej się gałęzi gospodarki w naszym kraju. Fachowcy w tej branży należą do grupy poszukiwanych pracowników. 

Zadaniem wędliniarza jest produkowanie szerokiego asortymentu wędzonek, kiełbas, wędlin podrobowych i produktów blokowych, konserw, tłuszczów jadalnych oraz produkowanie mięsa do handlu z zachowaniem zasad bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Produkcja w zakładzie przetwórstwa mięsa jest wysoko zmechanizowana, opiera się na tradycyjnych recepturach jak i nowoczesnych technologiach.


 

 








Możliwości zatrudnienia:

Fachowcy w zawodzie wędliniarz należą do grupy pracowników poszukiwanych. Po ukończeniu szkoły absolwent ma możliwość podjęcia zatrudnienia w zakładach mięsnych jedno- i wielodziałowych,  zakładach garmażeryjnych, sklepach mięsnych, punktach zbytu mięsa i jego przetworów.

 

Dla najlepszych absolwentów tego kierunku gwarantowane zatrudnienie

 w Zakładach Mięsnych Grupa Animex S.A.

 

                                                               group

 

 




Nauka w szkole w zawodzie wędliniarz trwa 3 lata. Realizowane są przedmioty ogólnokształcące oraz zawodowe teoretyczne i praktyczne.

ost. aktualizacja: 2016-02-20
cofnij drukuj do góry