Apetyt na region
RSS
Regionalne dania mączne
Uczniowie innowacji "Apetyt na region" po przeanalizowaniu tradycji kulinarnych kuchni kaszubskiej i pomorskiej, śląskiej, góralskiej, kujawskiej, kresowej, małopolskiej, mazowieckiej i kurpiowskiej, wielkopolskiej, podlaskiej, mazursko-warmińskiej zdecydowali się przygotować kilka potraw w oparciu o mąkę. Pojawiły się racuchy, kluski, placki ziemniaczane, strucla, ciasto drożdżowe i rogale. Po uprzątnięciu pracowni gastronomicznej uczniowie przystąpili do konsumpcji i oceny potraw. Wymieniali się przepisami i opiniami na temat danej potrawy. Pojawiły się propozycję dodatków i możliwości udekorowania potrawy.
»
Kuchnia regionalna na słodko
Przyszedł czas na dania na słodko. Uczniowie realizujący program innowacji "Apetyt na region" pod czujnym okiem Pani Justyny Prytyskacz sporządzali przysmaki, stosując się do przepisów regionalnych. Uczniowie dobierali surowce zgodnie z recepturą, przestrzegali zasad bezpieczeństwa w pracowni gastronomicznej. Uczyli się także dekorować sporządzone potrawy i oceniać ich jakość metodami organoleptycznymi.
»
Apetyt na region - wstęp
Innowacja pedagogiczna "Apetyt na region" prowadzona przez Panią Justynę Prytyskacz ma na celu zaznajomienie uczniów profilu technik turystyki na obszarach wiejskich z polską kuchnią regionalną. Uczniowie w trakcie zajęć zdobywają wiedzę o daniach regionalnych, ale także przygotowują przepisy, które potem sprawdzają w kuchni. Ze zaufanych źródeł wiemy, że wszystko smakuje wyśmienicie.
»