Apetyt na region

RSS

Regionalne dania mączne

Uczniowie innowacji "Apetyt na region" po przeanalizowaniu tradycji kulinarnych kuchni kaszubskiej i pomorskiej, śląskiej, góralskiej, kujawskiej, kresowej, małopolskiej, mazowieckiej i kurpiowskiej, wielkopolskiej, podlaskiej, mazursko-warmińskiej zdecydowali się przygotować kilka potraw w oparciu o mąkę. Pojawiły się racuchy, kluski, placki ziemniaczane, strucla, ciasto drożdżowe i rogale. Po uprzątnięciu pracowni gastronomicznej uczniowie przystąpili do konsumpcji i oceny potraw. Wymieniali się przepisami i opiniami na temat danej potrawy. Pojawiły się propozycję dodatków i możliwości udekorowania potrawy. 

»
607
18
0
5 czerwca 2022 »

Kuchnia regionalna na słodko

Przyszedł czas na dania na słodko. Uczniowie realizujący program innowacji "Apetyt na region" pod czujnym okiem Pani Justyny Prytyskacz sporządzali przysmaki, stosując się do przepisów regionalnych. Uczniowie dobierali surowce zgodnie z recepturą, przestrzegali zasad bezpieczeństwa w pracowni gastronomicznej. Uczyli się także dekorować sporządzone potrawy i oceniać ich jakość metodami organoleptycznymi.

»
593
15
0
3 maja 2022 »

Apetyt na region - wstęp

Innowacja pedagogiczna "Apetyt na region"  prowadzona przez Panią Justynę Prytyskacz ma na celu zaznajomienie uczniów profilu technik turystyki na obszarach wiejskich z polską kuchnią regionalną. Uczniowie w trakcie zajęć zdobywają wiedzę o daniach regionalnych, ale także przygotowują przepisy, które potem sprawdzają w kuchni. Ze zaufanych źródeł wiemy, że wszystko smakuje wyśmienicie.

»
501
8
0
10 kwietnia 2022 »
Wszystkich rekordów: 3
poczta

projektowanie stron www szczecin, design, strony dla parafii

Zespół Szkół Nr 2 im. Władysława Orkana

ul. Portowa 21, 70-833 Szczecin, tel: 91-44-151-62, 91-44-151-65 fax: 91-44-151-60 2024 © Wszelkie Prawa Zastrzeżone