Operator Maszyn i Urządzeń Przemysłu Spożywczego
Operator Maszyn i Urządzeń Przemysłu Spożywczego
Przetwórstwo spożywcze jest jedną z gałęzi gospodarki w naszym kraju, w której coraz większą rolę odgrywa mechanizacja i automatyzacja produkcji. Nowe techniki i technologie produkcji wkraczają do wszystkich zakładów przetwórstwa spożywczego.
Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego obsługuje maszyny i urządzenia na wszystkich etapach produkcji wyrobów spożywczych. Użytkuje maszyny i urządzenia do przygotowania surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych oraz do produkcji wyrobów spożywczych. Wykonuje czynności związane z procesem produkcji, magazynowaniem i ekspedycją wyrobów spożywczych.
Możliwości zatrudnienia:
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego może podejmować pracę w przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego (cukiernie, mleczarnie, piekarnie, przetwórnie owocowo-warzywne, zakłady mięsne) i na stanowiskach pracy związanych z obsługą maszyn i urządzeń w kolejnych etapach procesu technologicznego.
Dla najlepszych absolwentów tego kierunku gwarantowane zatrudnienie
w Zakładach Mięsnych Grupa Animex S.A.
Nauka w szkole w zawodzie operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego trwa 3 lata. Realizowane są przedmioty ogólnokształcące oraz zawodowe teoretyczne i praktyczne.