Aktualności
REGIONALNY KONKURS WIEDZY O ŻYWIENIU I PROMOCJI ZDROWIA
W dniu 13 marca 2012r. o godz. 10.00 odbędzie się w naszej szkole
REGIONALNY KONKURS WIEDZY O ŻYWIENIU I PROMOCJI ZDROWIA
Konkurs przeznaczony jest dla uczniów szkół gimnazjalnych
Tematem wiodącym jest zbliżająca się Wielkanoc
Patronat nad konkursem objęli:
- ZACHODNIOPOMORSKI PAŃSTWOWY WOJEWÓDZKI INSPEKTOR SANITARNY W SZCZECINIE
- ZAKŁAD FIZJOLOGII ŻYWIENIA CZŁOWIEKA WYDZIAŁU NAUK O ŻYWNOŚCI I RYBACTWA ZACHODNIOPOMORSKIEGO UNIWERSYTETU TECHNOLOGICZNEGO W SZCZECINIE
- MIESIĘCZNIK „DIALOGI” POMORSKIEGO CENTRUM EDUKACJI W SZCZECINIE
Celem konkursu jest:
promowanie zdrowego stylu życia, aktywności fizycznej i prawidłowych nawyków żywieniowych wśród młodzieży szkół gimnazjalnych
upowszechnianie wiedzy o racjonalnym odżywianiu człowieka
poznawanie i promocja polskich tradycji świątecznych
rozbudzanie pomysłowości i inicjatywy własnej
stworzenie możliwości konfrontacji z innymi uczniami
poszerzenie zainteresowań młodzieży gimnazjalnej
promocja Zespołu Szkół Nr 2 w środowisku lokalnym i regionalnym oraz przedstawienie oferty edukacyjnej w ponadgimnazjalnym kształceniu zawodowym.
Warunki uczestnictwa
1. W konkursie mogą brać udział wszyscy uczniowie szkól gimnazjalnych.
2. Do konkursu szkoła może zgłosić jeden zespół 2 – osobowy wraz z jednym opiekującym się nauczycielem.
3. Z uwagi na ograniczoną liczbę miejsc o zakwalifikowaniu do konkursu decyduje kolejność zgłoszeń.
4. Uczestników konkursu obowiązuje strój galowy.
Zasady przeprowadzenia konkursu
1. Konkurs składa się z trzech części:
- testu wyboru z zakresu racjonalnego odżywiania się człowieka i promocji zdrowia (zagadnienia w załączeniu)
- wykonania stolika w aranżacji wielkanocnej (bez zastawy stołowej)
- zaprezentowania samodzielnie wykonanych pisanek wielkanocnych.
2. Test uczestnicy konkursu piszą indywidualnie – punkty uczestników zespołów są sumowane.
3. Uczestnicy będą mieli do dyspozycji 1 stolik kwadratowy o wymiarach 80 x 80 cm.
4. Uczestnicy przywożą ze sobą wszystkie elementy dekoracyjne i materiały biurowe (np. nożyczki, szpilki, taśma klejąca itp.) niezbędne do wykonania aranżacji stolika wielkanocnego oraz 4 pisanki do ich ekspozycji we własnym naczyniu.
5. Na samodzielne wykonanie stolika przez zespół przewiduje się ok. 60 minut.
6. Pisanki przeznaczone do prezentacji będą eksponowane na osobnym stole przygotowanym przez organizatora konkursu (nie są elementem dekoracyjnym stolika wielkanocnego).
7. Każdy zespół przygotowuje krótką wypowiedź o sposobie wykonania pisanek (maksymalnie do 3 minut).
Rozstrzygnięcie konkursu
1. Nad przebiegiem konkursu czuwać będzie Komisja konkursu wyłoniona z organizatorów (dyrekcji, nauczycieli przedmiotów gastronomicznych oraz zaproszonych gości) .
2. Zwycięża zespół z największą liczbą punktów zsumowanych ze wszystkich kategorii (test, aranżacja stolika wielkanocnego oraz pisanki).
3. Wyniki zostają ogłoszone w dniu konkursu. Zwycięzcy otrzymują nagrody i dyplomy.
4. Decyzje Komisji konkursu są ostateczne i nie będą podlegały procedurze odwoławczej.
5. Zakończenie konkursu przewiduje się ok. godz. 14.00
ZAKRES ZAGADNIEŃ DO TESTU
1. Ogólne zasady racjonalnego odżywiania się.
2. Zasady higieny osobistej i higieny otoczenia.
3. Źródła i rola fizjologiczna podstawowych witamin i składników mineralnych.
4. Profilaktyka chorób układu oddechowego, pokarmowego i skóry.
5. Podstawy fizjologii człowieka (zgodnie z programem biologii w gimnazjum).
6. Tradycje i potrawy wielkanocne.
7. Jajko – jako surowiec do przygotowania różnych potraw i jego wartość odżywcza.
KOORDYNATOR KONKURSU
mgr inż. Grzegorz Galiński