Aktualności
Zajęcia z gotowania z szefem kuchni
Szef kuchni to menedżer nadzorujący zespół pracowników części produkcyjnej zakładu gastronomicznego. Odpowiada za funkcjonowanie kuchni, tworzenie menu i wykonanie potraw oraz zajmuje się kalkulacją kosztów i zaopatrzeniem w produkty. Jest to kucharz z dużym doświadczeniem i wysokimi umiejętnościami zawodowymi. Uczniowie klasy 1 Kucharz długo zapamiętają zajęcia z gotowania, które odbyły się 7 oraz 16 listopada 2022 r. W tych dniach zajęcia w pracowni gastronomicznej przeprowadził pan Błażej Światły, szef kuchni z ponad 10-cio letnim stażem, specjalista w nowoczesnej kuchni polskiej, współzałożyciel Studia Kulinarnego Bataty w Szczecinie. Gotowanie to dla pana Błażeja nie tylko sposób na życie ale i pasja. Swoją wiedzę kulinarną pogłębia poprzez liczne podróże, z których przywozi pomysły na nowe przepisy kuchni światowej.
Młodzież z dużym zaangażowaniem wykonywała zaplanowane potrawy, a były to: zupa z pastą Tom Yum, polędwica wieprzowa Wellington, puree ziemniaczane z estragonem oraz pudding z tapioki.
Sporządzając potrawy nasi początkujący kucharze ćwiczyli techniki rozdrabniania warzyw i przypraw oraz techniki obróbki cieplnej. Poznali liście kaffiru, galangal oraz tapiokę. Uczyli się też planowania pracy podczas procesu produkcyjnego oraz oszczędnego gospodarowania surowcami.
Obecność szefa kuchni urozmaiciła zajęcia z gotowania. Dla uczniów z 1 klasy Kucharz to niezapomniane doświadczenie, które pozwoliło im wykorzystać i rozwijać dotychczas nabyte umiejętności oraz sprawdzić i pogłębić wiedzę.
Należy podkreślić, że pan Błażej jest absolwentem naszej szkoły, ukończył kierunek Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego i chętnie przyjął zaproszenie do przeprowadzenia zajęć dla naszych uczniów oraz podzielenia się swoim doświadczeniem zawodowym.
Katarzyna Galińska