Aktualności

Aktualności 1 listopada 2014 wyświetleń: 2397

Warsztaty z pieczenia i dekorowania ciast

Już po raz drugi uczennice z I klasy Technikum Turystyki wzięły udział w zajęciach pozalekcyjnych organizowanych w ramach Koła Gastronomicznego. Tym razem upiekły ciasto „Milky Way”.

A oto przepis:

Ciasto „MILKY WAY”

CIASTO BISZKOPTOWE:

jaja 6 szt.

mąka pszenna 1 szklanka

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

cukier 1 szklanka

kakao 2 – 3 łyżki

Wykonanie:

  1. Nastawić piekarnik na 170 - 180°C.
  2. Przygotować blachę średniej wielkości lub tortownicę o średnicy 20 – 30 cm (ściany delikatnie wysmarować olejem i posypać bułką tartą lub wyłożyć  papierem do pieczenia).
  3. Odmierzyć składniki ciasta.
  4. Mąkę pszenną przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Można też przesiać ją razem z kakao.
  5. Oddzielić żółtka od białka. Białka zebrać  do dużej miski, żółtka do małej miseczki.
  6. Ubić białka do momentu „spienienia”. 
  7. Stopniowo dodawać cukier.
  8. Masę białkowo – cukrową ubijać tak długo aż cukier się rozpuści a masa będzie sztywna.
  9. Do ubitego białka dodać stopniowo mąkę pszenną (razem z kakao).
  10. Gotową masę wylać do blaszki / tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika..
  11. Ciasto piec ok. 25 minut. Stopień upieczenia sprawdzić za pomocą wykałaczki – po wyciągnięciu z ciasta musi być sucha .
  12. Po upieczeniu ciasto pozostawiać do ostygnięcia.
  13. Ostudzone ciasto podzielić na 2 części (na dwa placki).

 

MASA MLECZNA:

mleko ½ szklanki

cukier ¾ szklanki

cukier wanilinowy 2 opakowania 8 g lub 1 opakowanie 16 g

margaryna 1 kostka (250 g)

mleko w proszku (3,2%) 2 szklanki

 

Wykonanie:

  1. Odmierzyć składniki masy.
  2. Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym (cukier musi się rozpuścić).
  3. Mleko ostudzić.
  4. Margarynę utrzeć na puszystą masę.
  5. Do nadal ucieranej margaryny dodawać stopniowo ostudzone mleko oraz mleko w proszku.

 

Wykończenie ciasta:

  1. Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę mleczną i przykryć drugim plackiem.
  2. Wierzch ciasta polać polewą (gotową lub sporządzoną samodzielnie).
  3. Ciasto odstawić w chłodne miejsce.

 

POLEWA:

czekolada mleczna 15 dag (150 g)

mleko 6 łyżek

Wykonanie:

  1. Zagotować wodę w garnku.
  2. Podgrzać mleko.
  3. Przygotować miskę (najlepiej metalową / nierdzewną) – musi być na tyle duża, by można było ją wsadzić na garnek a jej dno nie sięgało wrzątku (tzw. łaźnia wodna / kąpiel wodna)
  4. Do miski wrzucić połamaną czekoladę.
  5. Do rozpuszczonej czekolady wlać ciepłe mleko.
  6. Polewę dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Można ewentualnie dodać mleka (ciepłego!!!).
  7. Gotową polewą polać wierzch ciasta.

 

         Smacznego!!!

 

PROPOZYCJE:

  1. Zanim wyłożysz masę mleczną na jedną część biszkoptu możesz najpierw posmarować go ulubionym dżemem lub powidłami.
  2. Polewą możesz posmarować też boki ciasta. Musisz tylko przygotować więcej polewy.
  3. Wierzch  i boki ciasta udekorować możesz drobno pokrojonymi orzechami, rodzynkami, kolorową posypką itp. (Posypujesz na nieostygłą jeszcze polewę!!!).
  4. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

Katarzyna Galińska

aktualizowano: 2014-11-01
Wszystkich rekordów:
poczta

projektowanie stron www szczecin, design, strony dla parafii

Zespół Szkół Nr 2 im. Władysława Orkana

ul. Portowa 21, 70-833 Szczecin, tel: 91-44-151-62, 91-44-151-65 fax: 91-44-151-60 2024 © Wszelkie Prawa Zastrzeżone