Aktualności
Warsztaty z pieczenia i dekorowania ciast
Już po raz drugi uczennice z I klasy Technikum Turystyki wzięły udział w zajęciach pozalekcyjnych organizowanych w ramach Koła Gastronomicznego. Tym razem upiekły ciasto „Milky Way”.
A oto przepis:
Ciasto „MILKY WAY”
CIASTO BISZKOPTOWE:
jaja 6 szt.
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1 szklanka
kakao 2 – 3 łyżki
Wykonanie:
- Nastawić piekarnik na 170 - 180°C.
- Przygotować blachę średniej wielkości lub tortownicę o średnicy 20 – 30 cm (ściany delikatnie wysmarować olejem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia).
- Odmierzyć składniki ciasta.
- Mąkę pszenną przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Można też przesiać ją razem z kakao.
- Oddzielić żółtka od białka. Białka zebrać do dużej miski, żółtka do małej miseczki.
- Ubić białka do momentu „spienienia”.
- Stopniowo dodawać cukier.
- Masę białkowo – cukrową ubijać tak długo aż cukier się rozpuści a masa będzie sztywna.
- Do ubitego białka dodać stopniowo mąkę pszenną (razem z kakao).
- Gotową masę wylać do blaszki / tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika..
- Ciasto piec ok. 25 minut. Stopień upieczenia sprawdzić za pomocą wykałaczki – po wyciągnięciu z ciasta musi być sucha .
- Po upieczeniu ciasto pozostawiać do ostygnięcia.
- Ostudzone ciasto podzielić na 2 części (na dwa placki).
MASA MLECZNA:
mleko ½ szklanki
cukier ¾ szklanki
cukier wanilinowy 2 opakowania 8 g lub 1 opakowanie 16 g
margaryna 1 kostka (250 g)
mleko w proszku (3,2%) 2 szklanki
Wykonanie:
- Odmierzyć składniki masy.
- Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym (cukier musi się rozpuścić).
- Mleko ostudzić.
- Margarynę utrzeć na puszystą masę.
- Do nadal ucieranej margaryny dodawać stopniowo ostudzone mleko oraz mleko w proszku.
Wykończenie ciasta:
- Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę mleczną i przykryć drugim plackiem.
- Wierzch ciasta polać polewą (gotową lub sporządzoną samodzielnie).
- Ciasto odstawić w chłodne miejsce.
POLEWA:
czekolada mleczna 15 dag (150 g)
mleko 6 łyżek
Wykonanie:
- Zagotować wodę w garnku.
- Podgrzać mleko.
- Przygotować miskę (najlepiej metalową / nierdzewną) – musi być na tyle duża, by można było ją wsadzić na garnek a jej dno nie sięgało wrzątku (tzw. łaźnia wodna / kąpiel wodna)
- Do miski wrzucić połamaną czekoladę.
- Do rozpuszczonej czekolady wlać ciepłe mleko.
- Polewę dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Można ewentualnie dodać mleka (ciepłego!!!).
- Gotową polewą polać wierzch ciasta.
Smacznego!!!
PROPOZYCJE:
- Zanim wyłożysz masę mleczną na jedną część biszkoptu możesz najpierw posmarować go ulubionym dżemem lub powidłami.
- Polewą możesz posmarować też boki ciasta. Musisz tylko przygotować więcej polewy.
- Wierzch i boki ciasta udekorować możesz drobno pokrojonymi orzechami, rodzynkami, kolorową posypką itp. (Posypujesz na nieostygłą jeszcze polewę!!!).
- Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
Katarzyna Galińska
Wszystkich rekordów: