Aktualności

Aktualności 15 lutego 2015 wyświetleń: 2006

Tłusty Czwartek

„Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.”

Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału i jest świętem tradycyjnym. Tego dnia w Polsce prawie wszyscy pochłaniają duże ilości pączków z różnym nadzieniem, głównie różanym. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką.

Oprócz pączków smaży się też faworki, w niektórych regionach zwane chrustem lub chruścikami.

Przesądni mówią, że jeżeli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, to w dalszej części roku nie będzie mu się wiodło.

Dzisiaj wierne tradycji uczennice I klasy Technikum Turystyki Wiejskiej  na zajęciach pozalekcyjnych, w ramach „Warsztatów z pieczenia i dekorowania ciast” usmażyły „oponki”, przez niektórych nazywane „całuskami”.

 

Oto przepis na oponki / całuski:

Składniki:

1 kg mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

1 kostka margaryny (200 g)

1 kg twarogu (białego sera)

6 jaj

ok. 2 litry oleju

cukier puder – do posypania

 

Sposób wykonania:

Na stolnicę przesiać niecały kilogram mąki (ok. 3/4).

Do mąki dodać sypkie składniki (proszek do pieczenia, cukier). Wymieszać.

Dodać margarynę i „posiekać” ją nożem.

Dodać twaróg – „posiekać” go nożem (wcześniej twaróg można zmielić w maszynce do mielenia lub przepuścić przez praskę).

Dodać jaja (po jednym; za każdym razem „siekać” nożem).

Wyrobić ciasto rękoma. Krótko, tak, by składniki się połączyły (mogą być widoczne kawałki twarogu). Pozostawić trochę mąki do podsypywania.

Oderwać kawałek ciasta i wałkować (w tym czasie resztę ciasta można przechowywać w lodówce).

Szklanką „wyciąć” duże krążki.

W każdym dużym krążku mniejszą szklanką / małym kieliszkiem „wyciąć” mniejszy krążek.

„Oponki” i środki (małe krążki) smażyć w głębokim tłuszczu / oleju na złoty.

Odsączyć oponki / całuski z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Lekko ostygnięte oponki / całuski obficie posypać cukrem pudrem.                                                                                  

Smacznego 

aktualizowano: 2015-02-15
Wszystkich rekordów:
poczta

projektowanie stron www szczecin, design, strony dla parafii

Zespół Szkół Nr 2 im. Władysława Orkana

ul. Portowa 21, 70-833 Szczecin, tel: 91-44-151-62, 91-44-151-65 fax: 91-44-151-60 2024 © Wszelkie Prawa Zastrzeżone