Aktualności
Tłusty Czwartek
„Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.”
Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału i jest świętem tradycyjnym. Tego dnia w Polsce prawie wszyscy pochłaniają duże ilości pączków z różnym nadzieniem, głównie różanym. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką.
Oprócz pączków smaży się też faworki, w niektórych regionach zwane chrustem lub chruścikami.
Przesądni mówią, że jeżeli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, to w dalszej części roku nie będzie mu się wiodło.
Dzisiaj wierne tradycji uczennice I klasy Technikum Turystyki Wiejskiej na zajęciach pozalekcyjnych, w ramach „Warsztatów z pieczenia i dekorowania ciast” usmażyły „oponki”, przez niektórych nazywane „całuskami”.
Oto przepis na oponki / całuski:
Składniki:
1 kg mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny (200 g)
1 kg twarogu (białego sera)
6 jaj
ok. 2 litry oleju
cukier puder – do posypania
Sposób wykonania:
Na stolnicę przesiać niecały kilogram mąki (ok. 3/4).
Do mąki dodać sypkie składniki (proszek do pieczenia, cukier). Wymieszać.
Dodać margarynę i „posiekać” ją nożem.
Dodać twaróg – „posiekać” go nożem (wcześniej twaróg można zmielić w maszynce do mielenia lub przepuścić przez praskę).
Dodać jaja (po jednym; za każdym razem „siekać” nożem).
Wyrobić ciasto rękoma. Krótko, tak, by składniki się połączyły (mogą być widoczne kawałki twarogu). Pozostawić trochę mąki do podsypywania.
Oderwać kawałek ciasta i wałkować (w tym czasie resztę ciasta można przechowywać w lodówce).
Szklanką „wyciąć” duże krążki.
W każdym dużym krążku mniejszą szklanką / małym kieliszkiem „wyciąć” mniejszy krążek.
„Oponki” i środki (małe krążki) smażyć w głębokim tłuszczu / oleju na złoty.
Odsączyć oponki / całuski z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Lekko ostygnięte oponki / całuski obficie posypać cukrem pudrem.
Smacznego