Aktualności

Aktualności 10 października 2024 wyświetleń: 103

Szczecin miastem kuchni różnych narodów

8 października 2024 uczniowie z klasy 2 Kucharz w ramach zajęć praktycznych odbyli kulinarno-poznawczą wycieczkę po Szczecinie. Celem wycieczki było poznanie potraw kuchni czeskiej, gruzińskiej, indyjskiej oraz tajskiej.

 

W restauracji Hospudka młodzież poznała tradycyjne potrawy kuchni czeskiej. Dowiedziała się co to jest hermelin i skąd wzięła się jego nazwa, czym cechują się serki ołomunieckie oraz poznała główny składnik bromborovych placków. Zwieńczeniem wizyty w Hospudce była konsumpcja smażonego sera podawanego z domowymi frytkami i sosem tatarskim.

W gruzińskiej piekarni uczniowie dowiedzieli się z czego zbudowany jest tone i co można w nim upiec oraz że chaczapuri występuje w licznych różniących się od siebie odmianach. W restauracji Chinkalnia, po krótkim instruktarzu przez panią kelnerkę, przyszli kucharze skosztowali chinkali.

Będąc z wizytą w restauracji Nanglo młodzież dowiedziała się jakie przyprawy wykorzystywane są w kuchni indyjskiej, do czego służy tandoor, jak w domowych warunkach można przygotować paneer oraz z jakich składników zrobione jest ciasto do pierożków momo i czym mogą być one nadziewane.

W programie wycieczki nie zabrakło też kuchni tajskiej. Po zapoznaniu się z ofertą restauracji Tajska oraz dowiedzeniu się co to jest tempura wizyta zakończyła się skosztowaniem kruchych pierożków wonton.

Kulinarna wycieczka po Szczecinie urozmaiciła zajęcia oraz wzbogaciła wiedzę przyszłych kucharzy. Uczniowie wiedzą już, że Szczecin z punktu widzenia kulinarnego to nie tylko fast foody i bary szybkiej obsługi ale i restauracje, w których można posmakować potraw niemal z całego świata.

 

 

Katarzyna Galińska

aktualizowano: 2024-10-10
Wszystkich rekordów:
poczta

projektowanie stron www szczecin, design, strony dla parafii

Zespół Szkół Nr 2 im. Władysława Orkana

ul. Portowa 21, 70-833 Szczecin, tel: 91-44-151-62, 91-44-151-65 fax: 91-44-151-60 2024 © Wszelkie Prawa Zastrzeżone