Aktualności

Aktualności 13 grudnia 2015 wyświetleń: 3077

Kiermasz pierniczków świątecznych

Już po raz czwarty w naszej szkole został zorganizowany "Kiermasz pierniczków". Świąteczne słodkości zostały przygotowane i udekorowane przez uczennice z drugiej klasy Technikum Turystyki Wiejskiej pod kierunkiem  p. Katarzyny Galińskiej.

Wykonane zostały m.in. piernikowe ludziki, serca, gwiazdki, skrzypce, domki, bałwanki, misie, choinki, buty, dzwoneczki i renifery, Wypieki szybko rozeszły się wśród uczniów, nauczycieli oraz pracowników szkoły. Zebrane ze sprzedaży pieniądze w kwocie 200,- złotych przeznaczono na szczytny cel – „Szlachetną Paczkę”.

 

A oto przepis na pierniczki:

Składniki:

250 g gotowanych ziemniaków (bez soli)

250 g miodu

150 g cukru

125 g masła / lub margaryny

450 g mąki pszennej - tortowej

1 łyżka czubata przyprawy do piernika

1,5 czubatej łyżki kakao

1 łyżeczka sody

1 jajko

 

Sposób wykonania:

1)   Ugotowane, jeszcze gorące, ziemniaki dokładnie rozgnieć (praską do ziemniaków lub widelcem).

2)   Przygotuj garnek z gorącą wodą i miskę, którą wstawisz na garnek (tzw. łaźnia wodna). Garnek postaw na włączony palnik kuchenki.

3)   Wlej miód do miski ustawionej na garnku - nieco go podgrzej. Wsyp cukier – dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści.

4)   Gdy cukier się rozpuści dodaj masło, ciągle mieszając aż do połączenia składników.

5)   Do masy włóż rozgniecione ziemniaki (mogą być ciepłe) – całość dokładnie wymieszaj na gładką masę.

6)   Masę pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

7)   Ostygniętą masę wlej do dużej miski, dodaj mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę i jajko. Wyrób jednolite ciasto. Ciasto nie klei się, nie trzeba mocno podsypywać mąką.

8)   Włącz piekarnik - 180ºC, opcja „góra – dół”.

9)   Rozwałkuj ciasto na grubość ok 5 mm i wykrawaj foremkami pierniczki.

10)    Wycięte pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

11)    Pierniczki piecz ok. 10 – 20 minut (czas uzależniony od wielkości i grubości pierniczków).

12)    Wystygnięte pierniczki dekoruj roztopioną czekoladą lub lukrem.

 

Katarzyna Galińska

aktualizowano: 2015-12-17
Wszystkich rekordów:
poczta

projektowanie stron www szczecin, design, strony dla parafii

Zespół Szkół Nr 2 im. Władysława Orkana

ul. Portowa 21, 70-833 Szczecin, tel: 91-44-151-62, 91-44-151-65 fax: 91-44-151-60 2024 © Wszelkie Prawa Zastrzeżone