Aktualności
Kiermasz pierniczków świątecznych
Już po raz czwarty w naszej szkole został zorganizowany "Kiermasz pierniczków". Świąteczne słodkości zostały przygotowane i udekorowane przez uczennice z drugiej klasy Technikum Turystyki Wiejskiej pod kierunkiem p. Katarzyny Galińskiej.
Wykonane zostały m.in. piernikowe ludziki, serca, gwiazdki, skrzypce, domki, bałwanki, misie, choinki, buty, dzwoneczki i renifery, Wypieki szybko rozeszły się wśród uczniów, nauczycieli oraz pracowników szkoły. Zebrane ze sprzedaży pieniądze w kwocie 200,- złotych przeznaczono na szczytny cel – „Szlachetną Paczkę”.
A oto przepis na pierniczki:
Składniki:
250 g gotowanych ziemniaków (bez soli)
250 g miodu
150 g cukru
125 g masła / lub margaryny
450 g mąki pszennej - tortowej
1 łyżka czubata przyprawy do piernika
1,5 czubatej łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 jajko
Sposób wykonania:
1) Ugotowane, jeszcze gorące, ziemniaki dokładnie rozgnieć (praską do ziemniaków lub widelcem).
2) Przygotuj garnek z gorącą wodą i miskę, którą wstawisz na garnek (tzw. łaźnia wodna). Garnek postaw na włączony palnik kuchenki.
3) Wlej miód do miski ustawionej na garnku - nieco go podgrzej. Wsyp cukier – dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści.
4) Gdy cukier się rozpuści dodaj masło, ciągle mieszając aż do połączenia składników.
5) Do masy włóż rozgniecione ziemniaki (mogą być ciepłe) – całość dokładnie wymieszaj na gładką masę.
6) Masę pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
7) Ostygniętą masę wlej do dużej miski, dodaj mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę i jajko. Wyrób jednolite ciasto. Ciasto nie klei się, nie trzeba mocno podsypywać mąką.
8) Włącz piekarnik - 180ºC, opcja „góra – dół”.
9) Rozwałkuj ciasto na grubość ok 5 mm i wykrawaj foremkami pierniczki.
10) Wycięte pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
11) Pierniczki piecz ok. 10 – 20 minut (czas uzależniony od wielkości i grubości pierniczków).
12) Wystygnięte pierniczki dekoruj roztopioną czekoladą lub lukrem.
Katarzyna Galińska