Aktualności
Bułeczka obfitości na drugie śniadanie
Dnia 16 maja 2017 roku na terenie szkoły uczniowie z klasy trzeciej technik turystyki wiejskiej w ramach zajęć z usług żywieniowych przeprowadzili akcję: „Bułeczka obfitości na drugie śniadanie”. Celem przedsięwzięcia było zwrócenie uwagi na istotne znaczenie tego posiłku.
Drugie śniadanie jest jednym z najbardziej zaniedbywanych posiłków w ciągu dnia! Najczęściej jemy skromne pierwsze śniadanie albo w ogóle go nie spożywamy!!!. Gdy dopadnie nas głód to zazwyczaj zaczynamy szukać czegoś do jedzenia. Próba wytrzymania do obiadu często kończy się porażką i zamiast zjeść coś pożywnego i zdrowego, to kupujemy batonik, drożdżówkę lub chipsy – czyli to, co w nadmiarze jest niezdrowe. I właśnie dzisiaj młodzież z 3 klasy pokazała kilka pomysłów na drugie śniadanie, które łatwo, szybko i tanio można przygotować i zabrać ze sobą do szkoły.
W ofercie znalazły się bułki pszenne, kajzerki, graham i wiejskie z dodatkami do wyboru, takimi jak: polędwica sopocka, szynka drobiowa, szynka szwarcwaldzka, szynka pieczona, serek twarogowy, jajka, sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka, kiełki brokułu oraz świeża papryka.
Smaczne, kolorowe i przede wszystkim zdrowe kanapki zwróciły uwagę nie tylko uczniów ale i pracowników szkoły.
Na zdrowie!
Katarzyna Galińska