Aktualności

Aktualności 31 marca 2017 wyświetleń: 1477

2 ST na warsztatach organizowanych przez Wydziały Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego

W dniu 31 marca 2017 r. klasa 2 technik turystyki wiejskiej była z wizytą na Wydziale Kształtowania Środowiska i Rolnictwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Uczniowie wzięli udział w praktycznych zajęciach organizowanych przez ww. wydział w ramach programu Moc Naukowców.

 

Na warsztatach pt. „Ekologiczne kosmetyki” w pierwszej części młodzież miała okazję poznać zasady i procedury pozyskiwania związków biologicznie aktywnych wykorzystywanych w kosmetykach z roślin wyhodowanych w warunkach laboratoryjnych (in vitro) oraz asortyment ekologicznych produktów spotykanych na rynku kosmetycznym. W drugiej części zajęć młodzież wykonała ekologiczne błyszczyki w wybranych przez siebie kolorach a także ekologiczne kremy do twarzy: odżywczy z olejem avocado oraz pielęgnacyjny z olejami słonecznikowym i ze słodkich migdałów. Własnoręcznie wykonane produkty stały się pamiątką z udziału w warsztatach.

Na drugich warsztatach, również bardzo ciekawych, pt. „Od ziarenka do bochenka” uczniowie dowiedzieli się z jakich zbóż oraz innych roślin pozyskuje się mąkę do wypieku chleba, co to jest gluten i do czego jest potrzebny oraz co to jest celiakia i jakich produktów zbożowych powinny unikać osoby z tym schorzeniem. W części praktycznej uczestnicy zajęć poznali granulację różnych rodzajów mąk oraz sposób pozyskania glutenu i jego właściwości.

Warsztaty organizowane przez ZUT w ramach programu Moc Naukowców wywarły na młodzieży niezapomniane wrażenia. Udział w zajęciach prowadzonych przez pracowników naukowo–dydaktycznych z pewnością poszerzył zainteresowania uczniów i zachęcił do wzięcia udziału w kolejnych edycjach.

 

Katarzyna Galińska

aktualizowano: 2017-03-31
Wszystkich rekordów:
poczta

projektowanie stron www szczecin, design, strony dla parafii

Zespół Szkół Nr 2 im. Władysława Orkana

ul. Portowa 21, 70-833 Szczecin, tel: 91-44-151-62, 91-44-151-65 fax: 91-44-151-60 2024 © Wszelkie Prawa Zastrzeżone