
KOMUNIKAT „W drodze ku lepszej przyszłości szczecińskich szkół zawodowych - etap I”
„W drodze ku lepszej przyszłości szczecińskich szkół zawodowych - etap I”
Gmina Miasto Szczecin w związku z przystąpieniem do realizacji projektu pt." W drodze ku lepszej przyszłości szczecińskich szkół zawodowych - etap I w ramach FEPZ Działanie 6.10 Edukacja zawodowa (ZIT), nr projektu: FEPZ.06.10-IP.01-0007/24. informuje o możliwości zgłaszania do Instytucji Zarządzającej lub Instytucji Pośredniczącej podejrzenia o niezgodności Projektu lub działań Beneficjenta z Konwencją o prawach osób niepełnosprawnych sporządzoną w Nowym Jorku dnia 13 grudnia 2006 r. (Dz. U. z 2012 r. poz. 1169, z późn. zm.), zwanej dalej „KPON”. Sygnały, zgłoszenia lub skargi dotyczące wystąpienia niezgodności projektu FEPZ z postanowieniami KPON mogą przekazywać osoby fizyczne (uczestnicy projektu lub ich pełnomocnicy i przedstawiciele), instytucje uczestniczące we wdrażaniu funduszy Unii Europejskiej, strona społeczna (stowarzyszenia, fundacje), za pomocą (w każdym poniższym przypadku uznaje się zgłoszenie za przekazane w formie pisemnej):
1/ poczty tradycyjnej - w formie listownej na adres WUP Szczecin: ul. Mickiewicza 41, 70-383 Szczecin;
2/ skrzynki nadawczej e-puap Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Szczecinie;
3/skrzynki nadawczej e-puap Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego.

Progetto Erasmus Italiano 18
Sycylijska kuchnia to prawdziwa uczta dla zmysłów!!!
Świeże owoce morza, aromatyczne pomidory, oliwa z najlepszych oliwek i słodkie cannoli - to tylko część charakterystycznych przysmaków sycylijskich.
Odwiedzając Sycylię, z pewnością trzeba spróbować wegetariańskiej potrawki z bakłażanem w roli głównej, czyli caponaty. Można ją spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno np. jako dodatek na grzankę.
Na wegetarian, jak i mięsożerców czekają pyszne ryżowe kuleczki lub stożki nadziewane m.in. mięsem z groszkiem, serem i szpinakiem, czyli arancini. Dla typowych smakoszy mięsa ciekawym daniem może okazać się stigghiola – jelita jagnięce, kozie lub baranie pieczone na grillu. Jak wiadomo, na terenie całych Włoch, tak więc i tutaj spożywa się pierwsze danie – na bazie makaronu i drugie np. z rybą lub mięsem oraz deser.
Typową sycylijską potrawą z makaronem jest pasta alla Norma: z pomidorami, bakłażanem i serem ricotta czy spaghetti al nero di sepia (barwione atramentem z ośmiornicy podane z krewetkami i pomidorami). Kiedy mamy już opcje dań głównych w sycylijskim menu, potrzebujemy jeszcze słodkiego akcentu, a takich tutaj nie brakuje. Najbardziej popularnym smakołykiem jest cannolo siciliano, czyli rożek z chrupiącego ciasta wypełniony kremem. Rodzajów nadzienia jest wiele, zatem każdy może wybrać dla siebie coś pysznego. Naprawdę warto skosztować porcji lodów w bułce, czyli brioche con gelato.
W porównaniu do polskiej kuchni Sycylia zachwyca lekkością i intensywnością śródziemnomorskich smaków.
Jeśli lubisz włoskie jedzenie, to Sycylia jest rajem, którego nie możesz przegapić!
»
Progetto Erasmus Italiano 17
W niedzielę w końcu mogliśmy odetchnąć pełną piersią! Po tygodniu nieustannego deszczu pogoda wreszcie się poprawiła, a my mogliśmy cieszyć się dniem w pełni!
Wieczorem zasiedliśmy do wspólnej kolacji, gdzie świętowaliśmy 19. urodziny naszego kolegi Oskara! Było dużo śmiechu, pysznego jedzenia i świetnej atmosfery!
A wczoraj, wracając z naszej wycieczki do urokliwego Noto, mijaliśmy malownicze sady drzew. Jak każdy wie, Sycylia słynie ze swoich wspaniałych cytryn i pomarańczy, a widok tych drzew w promieniach słońca był naprawdę magiczny!
»
Kibicujemy Chemikowi Police
Kibicujemy szczecińskiemu zespołowi piłki siatkowej kobiet Chemik Police.
Uczymy się jak zagrzewać do walki ale równiez podglądamy technikę zawodniczek. Mecze są bardzo emocjonujące.
Dziękujemy naszym uczniom, ich rodzinom oraz nauczycielom Zespołu Szkół Nr 2 za liczne uczestnictwo.
»
Liga z klasą trwa
Kolejna rozgrywka w Licealiadzie za nami.
Ostatni mecz w naszej grupie zakończyliśmy zwycięstwem nad LO4 , zagraliśmy tie-break i tym sposobem 3:2 dla nas.
Było nerwowo, ale lubimy tie-breaki.
Brawo Zespół Szkół Nr 2 !
https://www.facebook.com/share/p/167MESNZ6K/
»
Dzień Inżynierii Materiałowej
Z okazji Ogólnopolskiego Dnia Inzynierii Materialowej grupa chemiczna klasy 3A odwiedzila Wydział Nanotechnologii i Inżynierii Materiałowej ZUT. Było to spotkanie ok. 200 uczniów różnych szczecińskich szkół, którzy po wysłuchaniu wykładu na temat inteligentnych materiałów przystąpili do pobicia Krzyżówkowego Rekordu Polski rozwiązując specjalnie przygotowana krzyżówkę. Następnie uczestniczyli w warsztatach przygotowanych przez pracowników i studentów wydziału badając np. skład różnych materiałów. Zajęcia były bardzo ciekawe a uczniowie z dużym zaangażowaniem przeprowadzali pomiary.
»
Progetto Erasmus Italiano 16
Dziś zwiedziliśmy dwa piękne miasta: Syrakuzy oraz Noto!
To był niesamowity dzień! Syrakuzy, jedno z najważniejszych miast starożytnej Grecji, zachwyciły nas swoją historią i wyjątkowym klimatem. Spacerując po malowniczej wyspie Ortygia, podziwialiśmy wąskie uliczki, barwne kamienice i piękne widoki na morze.
Noto natomiast to prawdziwa perła baroku. Spacerując po głównej ulicy, zachwycaliśmy się majestatycznymi budynkami z jasnego wapienia, który w promieniach słońca nabiera złocistego odcienia. Katedra św. Mikołaja, eleganckie pałace i imponujące schody prowadzące do kościołów sprawiają, że miasto wygląda jak z bajki. Nic dziwnego, że jest wpisane na listę UNESCO!
To była wycieczka pełna wrażeń, pięknych widoków i świetnej atmosfery!
»
Progetto Erasmus Italiano 15
Ciao
Dopo la tempesta splende sempre il sole...
Dzisiejsza pogoda w Milazzo dała się wszystkim we znaki. Od rana wiał silny, porywisty wiatr, który momentami sprawiał wrażenie, jakby chciał przewrócić wszystko na swojej drodze. Do tego przez cały dzień nieustannie padał deszcz – i to nie delikatna mżawka, ale prawdziwa ulewa, która w kilka chwil zamieniała ulice w rwące potoki.
Niebo było ciemne i ponure, a horyzont niemal zlewał się z morzem, które wzburzone falami jeszcze bardziej potęgowało wrażenie surowości dzisiejszego dnia. To jeden z tych dni, kiedy najlepiej było zostać w domu z kubkiem gorącej herbaty i patrzeć na ten pogodowy spektakl zza okna.
Milazzo potrafi zaskakiwać pogodą, ale dzisiejszy dzień na długo zostanie w naszej pamięci. Taka siła natury przypomina, kto tu naprawdę rządzi.
»
Gimnazjaliści z Grimmen poznali naszą szkołę
W czwartek gościliśmy grupę 13 uczniów wraz z 3 opiekunami z Gimnazjum w Grimmen. Po oficjalnym powitaniu, uczniowie przystąpili do ćwiczeń, jedna część pozostała na warsztatach szkolnych i wykonywała lutowanie rur i kształtek miedzianych pod fachowym okiem uczniów 5E. Drugi zespół przespacerował się do budynku szkoły, gdzie w sali komputerowej młodzież wykonała kilka rusunków w AutoCADzie przy pomocy uczniów z 3E. Zmiana zespołów nastąpiła na 7 lekcji. W międzyczasie uczniowie obejrzeli naszą halę sportową i pokaz taneczny Mikołaja Guza i jego partnerki, zjedli obiad na szkolnej stołówce, obejrzeli część internatu oraz pracownie turystyczne i kuchnie oraz chlodnictwa i klimatyzacji. Na szkolnych warsztatach czekał pyszny deser lodowy, wykonany przez uczennice energetyki odnawialnej oraz pyszne rogaliki. Uczniowie 2E przygotowali prezentację w języku niemieckim na temat najładniejszych miejsc w Szczecinie, był czas na pytania i odpowiedzi oraz aktywność polegającą na nauce słów branżowych z energetyki odnawialnej w języku niemieckim i polskim. Na koniec nasi goście zajrzeli do głównego budynku szkoły, aby obejrzeć pozostałe sale. Wszyscy goście otrzymali upominki. Mamy nadzieję, że wkrótce znowu się spotkamy.
»
Dzień Meteorologii
W dniu dzisiejszym uczniowie z klas 2 i 3 uczący się w zawodzie technik ochrony środowiska wzięli udział w konferencji z okazji Światowego Dnia Meteorologii odbywającej się w Instytucie Nauk o Morzu i Środowisku (Wydział Nauk Ścisłych i Przyrodniczych, Uniwersytet Szczeciński) organizowanej przez Studenckie Koło Naukowe Meteorologów i Klimatologów US.
»
Progetto Erasmus Italiano 14
Nasze posty z Sycylii mogą sprawiać wrażenie, że jesteśmy na wakacjach.
Czy naprawdę tak jest?
Liczne spacery, plaża, góry i pyszne jedzenie wyglądają bardzo atrakcyjnie i tak w sam raz na post na Facebooka- jako reklama luksusowego życia.
Będąc na Sycylii realizujemy projekt współfinansowany ze środków publicznych w ramach programu Erasmus+.
Wiąże się to z wieloma naszymi zobowiązaniami takimi jak:
- Obowiązkowe praktyki w miejscach pracy wybranych zgodnie z kierunkami kształcenia-8 godzin dziennie.
- Tworzenie prezentacji z czasu naszego pobytu (każdy oddzielnie).
- Wykonywanie zawodowych słowników polsko-włoskich.
- Zaliczanie kursu j. włoskiego
- Zapoznawanie się z aspektami kulturowymi Sycylii w tym m.in. historia, architektura, kulinaria i tradycje.
- Wszystko to musimy przedstawić w prezentacji.
- Odbywanie obowiązkowych wyjazdów do innych miast. Fajnie? Pewnie, ale z drugiej strony po 5 dniach ciężkiej pracy, musimy wstać w weekendy o 6 rano, by udać się na wielogodzinną wycieczkę.
- Zajęcia integracyjne i te z zakresu TUS.
Z czym jeszcze sobie radzimy?
- Zwykłe domowe obowiązki: sprzątanie części wspólnych, wspólne posiłki, pranie, prasowanie itp..
- Emocje. Pokonywanie konfliktów, zmęczenia (bo nigdy nie mamy czasu na samotność i bycie samym ze sobą), tęsknoty (miesiąc poza domem bez rodziny, ukochanych partnerów czy zwierzaków), pokonywanie bariery językowej i kulturowej.
- Choroby i przeziębienia bez domowego rosołku.
- I wiele innych.
Czy warto zatem?
Po dwóch tygodniach mówimy, że tak.
Warto! Zmienia nas to nieodwracalnie. Dodaje pewności siebie. Otwiera na świat nasze umysły. Pokazuje nasze mocne strony i daje szanse popracować nad tymi słabszymi.
A co na to nasze Panie?
Są z nami 24h/dobę. Rozmawiają, uczą, pocieszają. Organizują czas, pilnują. Koordynują nasze prace. Są, kiedy ich potrzebujemy. Podobno wystarczy być rodzicem jednego dziecka i pomnożyć to x 16, by zrozumieć co Panie mają na głowie. A do tego wciąż są wychowawcami, nauczycielami i mają w Polsce swoje rodziny, którymi opiekują się z daleka…
Un saluto dalla Sicilia e ci manchi...
»
Progetto Erasmus Italiano 13
Ciao
Dzisiaj opowiemy wam jak na Sycylii funkcjonuje transport kolejowy.
Dojeżdżamy codziennie do pracy i sporo już na ten temat wiemy.
Przychodząc na stację musimy najpierw odnaleźć nasz "treno" czyli pociąg. Funkcjonuje to tak jak w Polsce, czyli rozkład papierowy bądź tablice informacyjne. Najważniejszą informacją jest "bin" czyli peron.
Bilety można kupować w kasie biletowej bądź w automacie. Po zakupie biletu ważne jest SKASOWANIE go jeszcze na stacji w specjalnym kasowniku.
Połączenia regionalne są obsługiwane wygodnymi pociągami Hitachi Blues i Alstom Pop.
Co ciekawe w większości sytuacji następna stacja nie jest zapowiadana w pociągu, trzeba więc zwracać uwagę na ekrany wyświetlające stacje.
Niezwykłe jest to że np. z takiego Milazzo możemy wybrać się pociągiem Intercity nawet do Rzymu. Będziemy wtedy podróżować jedynym takim pociągiem w Europie, który płynie promem na trasie z Mesyny do Villi San Giovani.
Arrivederci i miłej podróży.
»