Aktualności
RSSHarmonogram pracy Biblioteki Szkolnej.
Poniedziałek 9.00 – 12.30
Wtorek 9.00 – 13.00
Wtorek - 13.00 – 13.45 – godzina dostępności
Środa nieczynna
Czwartek 9.00 – 13.00
Piątek 9.00 – 12.30
»
Ballady i romanse Adama Mickiewicza lekturą 11. odsłony Narodowego Czytania.
Ta akcja organizowana jest przez Prezydenta RP od 2012 r. Została zainicjowana wspólną lekturą „Pana Tadeusza” Adama Mickiewicza. Następnie czytano dzieła Aleksandra Fredry, „Trylogię” Henryka Sienkiewicza oraz „Lalkę” Bolesława Prusa.
Później „Quo vadis” Henryka Sienkiewicza, „Wesele” Stanisława Wyspiańskiego i „Przedwiośnie” Stefana Żeromskiego oraz „Nowele polskie”. Lekturą Narodowego Czytania 2020 wybrana została „Balladyna” Juliusza Słowackiego a w ubiegłym roku „Moralność pani Dulskiej” Gabrieli Zapolskiej.
Od początku trwania akcji w naszej szkole również przystąpiliśmy do czytania dzieł wybitnych polskich twórców, dlatego w piątek 2 września zgromadziliśmy się na placu apelowym, by wspólnie przypomnieć sobie wybitne działa Adama Mickiewicza. Czytaliśmy Świteziankę, Powrót taty, Rybkę, Panią Twardowską oraz Lilije.
»
I ruszamy z nowym rokiem szkolnym
We wrześniu 2022r. naukę w klasach pierwszych rozpoczęło 170 uczniów. W Technikum Kształtowania Środowiska uruchomiliśmy zawody: E - technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej, CK - technik chłodnictwa i klimatyzacji, A - technik analityk, S - technik ochrony środowiska, T - technik turystyki na obszarach wiejskich, a w Szkole Branżowej I stopnia: K - kucharz.
Młodszym i starszym uczniom życzymy bardzo dobrych wyników w nauce, obowiązkowości, systematyczności i zadowolenia ze spędzonego wspólnie czasu, a przede wszystkim zdanych egzaminów maturalnych i zawodowych.
»Giełda podręczników
EDIT Dnia 06.09.2022r. (wtorek) w naszej szkole odbędzie się giełda, na której będzie można nabyć używane podręczniki. Serdecznie zapraszamy uczniów do zakupu.
Zbieramy podręczniki klas I-III! Wszyscy, którzy chcieliby sprzedać swoje podręczniki zanoszą je w reklamówce podpisanej imieniem, nazwiskiem i klasą do sali nr 23. W każdej książce musi być karteczka z ceną, imieniem oraz nazwiskiem. Podręczniki zbieramy do wtorku (28.06.2022r.).
»
Rozpoczęcie nowego roku szkolnego
Uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego 2022/2023 odbędzie się 1 września 2022r. o godzinie 10:00 na placu apelowym.
»
Andżelika potrzebuje naszej pomocy
Kochani prosimy o Wasze wsparcie. Uczennica naszej szkoły, Andżelika Banaś z klasy 3S/Ch wymaga pilnej i kosztownej rehabilitacji. Zawsze pogodna, uśmiechnięta i koleżeńska została potrącona przez samochód, przeszła udar i jest całkowicie sparaliżowana. W imieniu koleżanek i kolegów oraz dyrekcji i grona pedagogicznego prosimy o hojność. Rodzina zbiera pieniążki za pomocą zrzutka.pl Z góry bardzo dziękujemy za Państwa dobre i szczodre serce.
»
Zakończenie roku szkolnego
Apel z okazji zakończenia roku szkolnego 2021/2022 przygotowała Pani Agnieszka Burdzań. Przewodniczący samorządu uczniowskiego, Michał Jarmołowicz poprowadził całość wydarzenia. Po życzeniach Pana Dyrektora, Bogusława Nowaka, przyszedł czas na gratulacje i wręczenie nagród dla osób wyróżniających się bardzo dobrymi wynikami w nauce i wzorowym zachowaniem. Wszystkim uczniom życzymy udanych i bezpiecznych wakacji.
»Gdzie szukać informacji o naszym internacie?
Prowadzona jest strona na Facebooku, na której znajdują się wszystkie niezbędne informacje.
Wakacyjne dyżury w internacie będą odbywały się od 18 lipca do 7 sierpnia, od poniedziałku do środy i w piątki w godzinach 10-14, a w czwartki od 13-17.
Numer telefonu w czasie dyżurów 515291309.
Informacje dotyczące naboru są dostępne na stronie naboru.

Regionalne dania mączne
Uczniowie innowacji "Apetyt na region" po przeanalizowaniu tradycji kulinarnych kuchni kaszubskiej i pomorskiej, śląskiej, góralskiej, kujawskiej, kresowej, małopolskiej, mazowieckiej i kurpiowskiej, wielkopolskiej, podlaskiej, mazursko-warmińskiej zdecydowali się przygotować kilka potraw w oparciu o mąkę. Pojawiły się racuchy, kluski, placki ziemniaczane, strucla, ciasto drożdżowe i rogale. Po uprzątnięciu pracowni gastronomicznej uczniowie przystąpili do konsumpcji i oceny potraw. Wymieniali się przepisami i opiniami na temat danej potrawy. Pojawiły się propozycję dodatków i możliwości udekorowania potrawy.
»