Aktualności

Aktualności 10 kwietnia 2024 wyświetleń: 232

Zajęcia na przystani rybackiej

Dla prawdziwych kucharzy ważny jest nie tylko sam produkt, jego jakość czy świeżość, ale także pochodzenie. Dlatego klasa II K w ramach pracowni gastronomicznej wybrała się 9 kwietnia na przystań rybacką w Dąbiu. Rybak Paweł Piotrowski opowiedział o sposobach poławiania, okresach ochronnych, wymiarach minimalnych, a także o najciekawszych gatunkach ryb występujących w naszym jeziorze.

Przyszli kucharze poznali bezpośrednio rodzaje ryb słodkowodnych, nauczyli się je rozróżniać, a także sami sprawili cały przygotowany dla nich połów. Sposoby porcjowania tusz, a także przygotowywania dań rybnych w plenerze dopełniły tego dnia zajęcia praktyczne.

Temat dań rybnych jest na tyle szeroki, że już jesteśmy umówieni na kolejne wizyty na bazie rybackiej Pawła Piotrowskiego.

aktualizowano: 2024-04-10
cofnij drukuj do góry
Wszystkich rekordów: