Aktualności

Aktualności 21 czerwca 2021 wyświetleń: 995

Kawa podana na różne sposoby

Poszerzanie zainteresowań i rozwijanie umiejętności - nigdy nie za wiele a adnotacja w CV o uzyskaniu dodatkowych kwalifikacji zawsze podnosi jego wartość. W dniach 17 – 18 czerwca 2021 r. uczennice z klasy 2GT (Ania, Aniela, Oliwia) oraz 3T (Alicja, Klaudia, Martyna, Weronika) z kierunku technik turystyki na obszarach wiejskich wzięły udział w kursie specjalistycznym pt. „Przygotowanie słodkich napojów na bazie kawy”.

Warsztaty o niezapomnianych doznaniach smakowych i zapachowych, przeprowadziła pani Dorota Fetings-Buczyńska – specjalistka od kawy. Pod jej czujnym okiem uczestniczki kursu ćwiczyły techniki sporządzania różnych przepysznych napojów na bazie tego aromatycznego naparu. Poza praktyką była też teoria - nauka o kawie, jej gatunkach, sposobach rozróżniania, parzenia i profesjonalnym sprzęcie.

Na koniec zajęć, po krótkim egzaminie,  każda z uczestniczek otrzymała certyfikat, który otwiera drzwi do pracy w kawiarni. Kurs został zrealizowany przez Izbę Rzemieślniczą Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Szczecinie w ramach projektu „MASTER – wsparcie specjalistycznego kształcenia zawodowego w sektorze spożywczo-gastronomicznym odpowiadającego na pilne potrzeby regionalnego rynku pracy województwa zachodniopomorskiego”.

Katarzyna Galińska

aktualizowano: 2021-06-21
cofnij drukuj do góry
Wszystkich rekordów: