Aktualności
Co i jak kupować, czyli co szef kuchni powinien wiedzieć przy zakupie artykułów spożywczych
Opracowywanie zapotrzebowania oraz zaopatrzenie kuchni w surowce i produkty niezbędne do sporządzenia potraw i napojów to jedne z kluczowych umiejętności kucharza.
9 i 17 września 2024 uczniowie klasy 2 Kucharz mieli okazję zapoznać się z ofertą hurtowni spożywczo-przemysłowej dla gastronomi MAKRO Cash&Carry Polska S.A. Szczecin. Zwiedzając poszczególne departamenty (świeże zioła, owoce, warzywa, świeże i mrożone ryby, mrożonki, mięso schłodzone i zamrożone oraz pieczywo i produkty zbożowe) młodzież poznawała asortyment oraz dowiadywała się na co zwracać uwagę przy zakupie danego artykułu, jak wybrać właściwy surowiec oraz co uwzględniać przy wyborze artykułu spożywczego. W ramach utrwalenia wiedzy było rozpoznawanie surowców oraz określenie zastosowania środka spożywczego.
W dziale z artykułami do gastronomii przyszli kucharze wybierali na wyposażenie zakładu gastronomicznego drobny sprzęt kuchenny, patelnie oraz zastawę stołową. Każdy wybór miał być poparty uzasadniającym argumentem.
Wizyta w hurtowni MAKRO urozmaiciła kucharzom zajęcia praktyczne oraz wniosła użyteczną wiedzę a cenne wskazówki, udzielane przy poszczególnych artykułach, na pewno przydadzą się podczas zakupów robionych przez młodzież.
Katarzyna Galińska
Łukasz Duda