Fotogalerie
Międzynarodowy Dzień Pizzy
Wielu z nas dałoby się nieraz pokroić za kawałek pizzy, nic więc dziwnego, że ten okrągły przysmak doczekał się swojego święta.
Nie znaczy to bynajmniej, że w pozostałe dni obowiązuje abstynencja – codziennie bowiem sprzedawanych jest na świecie ok. 13 milionów pudełek pizzy.
Najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku jest niezmiennie margherita (jeden z wariantów pizzy neapolitańskiej). Swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch – Marghericie Sabaudzkiej – która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy, przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza.
Dziś z pizzą jest jak z zespołem rockowym: liczy się doskonały skład i wyśmienite kawałek.
Uczniowie kl. III Z upiekli pizzę w polskich barwach. Biało-czerwona pizza miała biało-czerwone składniki: pieczarki, szynkę. Po wyjęciu z piekarnika cześć z szynka została posmarowana sosem pomidorowym, a część z pieczarkami sosem czosnkowym. I tak powstała POLSKA FLAGA.
Alina Zawierowska