Fotogalerie

Fotogalerie 12 października 2014 wyświetleń: 2287

Warsztaty z pieczenia i dekorowania ciast

W dniu 2 października 2014 r. uczennice klasy I Technikum Turystyki Wiejskiej po raz pierwszy wzięły udział w warsztatach z pieczenia i dekorowania ciast. Program do zajęć napisała p. Katarzyna Galińska w ramach realizowanych przez Zespół Szkół Nr 2 Miejskich Programów Projakościowych pt. „Szkolne Koła Pracy z Uczniem Zdolnym”.  Zajęcia odbywać się będą w godzinach pozalekcyjnych w ramach Koła Gastronomicznego.

Na pierwszych zajęciach uczennice upiekły ciasto jogurtowe.

A oto przepis:

CIASTO JOGURTOWE

Przygotowanie:

Øprostokątna forma średniej wielkości – wyłożyć papierem pergaminowym lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą;

Ø nastawić piekarnik na 180° C.

CIASTO:

3 jajka

1 szklanka cukru

1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8 g)

1 szklanka oleju

1 szklanka naturalnego jogurtu

3 szklanki mąki pszennej

1 małe opakowanie proszku do pieczenia (8 g)

2 duże jabłka (mogą być też inne owoce sezonowe np. truskawki, jagody, czerwona porzeczka lub dobrze odsączone owoce z puszki np. brzoskwinie, ananas)

KRUSZONKA:

3 łyżki cukru pudru (może być kryształ)

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki oleju

Wykonanie kruszonki:

Połączyć składniki uzyskując „sypką” strukturę (można ewentualnie dodać więcej mąki).

Wykonanie ciasta:

1.    W jednej misce mieszamy cukier z cukrem wanilinowym.

2.    W drugiej misce mieszamy mąkę pszenną (wcześniej ją przesiewamy) z proszkiem do pieczenia.

3.    Do trzeciej miski (dużej) wybijamy jajka i rozmącamy je robotem kuchennym.

4.    Ubijając cały czas masę jajeczną stopniowo dodajemy cukier.

5.    Masę ucieramy tak długo aż „zbieleje”.

6.    Do napowietrzonej masy jajeczno – cukrowej dodajemy stopniowo jogurt oraz olej (małym strumieniem).

7.    Następnie dodajemy mąkę (stopniowo).

8.    Gotową masę wylewamy do wcześniej przygotowanej formy.

9.    Na wierzch układamy obrane i pokrojone w cząstki jabłka (wcześnie można oprószyć je mąką pszenną).

10.     Owoce posypujemy kruszonką.

11.     Przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika.

12.    Pieczemy ok. 45 minut (stopień upieczenia sprawdzamy wykałaczką – musi być sucha).

13.     Po upieczeniu i lekkim ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

 

SMACZNEGO !!!

aktualizowano: 2014-10-12
cofnij drukuj do góry
Wszystkich albumów: