Fotogalerie
Warsztaty z pieczenia i dekorowania ciast
W dniu 2 października 2014 r. uczennice klasy I Technikum Turystyki Wiejskiej po raz pierwszy wzięły udział w warsztatach z pieczenia i dekorowania ciast. Program do zajęć napisała p. Katarzyna Galińska w ramach realizowanych przez Zespół Szkół Nr 2 Miejskich Programów Projakościowych pt. „Szkolne Koła Pracy z Uczniem Zdolnym”. Zajęcia odbywać się będą w godzinach pozalekcyjnych w ramach Koła Gastronomicznego.
Na pierwszych zajęciach uczennice upiekły ciasto jogurtowe.
A oto przepis:
CIASTO JOGURTOWE
Przygotowanie:
Øprostokątna forma średniej wielkości – wyłożyć papierem pergaminowym lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą;
Ø nastawić piekarnik na 180° C.
CIASTO:
3 jajka
1 szklanka cukru
1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
1 szklanka oleju
1 szklanka naturalnego jogurtu
3 szklanki mąki pszennej
1 małe opakowanie proszku do pieczenia (8 g)
2 duże jabłka (mogą być też inne owoce sezonowe np. truskawki, jagody, czerwona porzeczka lub dobrze odsączone owoce z puszki np. brzoskwinie, ananas)
KRUSZONKA:
3 łyżki cukru pudru (może być kryształ)
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki oleju
Wykonanie kruszonki:
Połączyć składniki uzyskując „sypką” strukturę (można ewentualnie dodać więcej mąki).
Wykonanie ciasta:
1. W jednej misce mieszamy cukier z cukrem wanilinowym.
2. W drugiej misce mieszamy mąkę pszenną (wcześniej ją przesiewamy) z proszkiem do pieczenia.
3. Do trzeciej miski (dużej) wybijamy jajka i rozmącamy je robotem kuchennym.
4. Ubijając cały czas masę jajeczną stopniowo dodajemy cukier.
5. Masę ucieramy tak długo aż „zbieleje”.
6. Do napowietrzonej masy jajeczno – cukrowej dodajemy stopniowo jogurt oraz olej (małym strumieniem).
7. Następnie dodajemy mąkę (stopniowo).
8. Gotową masę wylewamy do wcześniej przygotowanej formy.
9. Na wierzch układamy obrane i pokrojone w cząstki jabłka (wcześnie można oprószyć je mąką pszenną).
10. Owoce posypujemy kruszonką.
11. Przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika.
12. Pieczemy ok. 45 minut (stopień upieczenia sprawdzamy wykałaczką – musi być sucha).
13. Po upieczeniu i lekkim ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO !!!